Tõeline šokolaadikook

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõeline šokolaadikook
Tõeline šokolaadikook Foto: Jaan Heinmaa

450 g hakitud mõrušokolaadi
220 g külma kuubikuteks lõigatud võid
90–100 g suhkrut
6 muna
1 sl kohvilikööri või kanget espressot
½ tl soola
500 ml vahustatud koort
 

Määri 24 cm läbimõõduga ümmargune lahtikäiv koogivorm võiga. Aseta küpsetuspaberi leht ümmargusele põhjale ning klõpsuta alles siis servaosa põhjale kinni. Vorm peab saama vedelikukindel. Sulata või ja šokolaad kastrulis väikesel kuumusel. Kui võitükke veel paistab, kuid šokolaad juba sulanud, tõsta kastrul tulelt. Sega ja lase võil järelkuumuse käes sulada. Jahuta segu pisut.

Variant A. Klopi munakollased suhruga heledaks vahuks, lisa šokolaadivõi, liköör või kohv ja sool. Vahusta munavalged eraldi ja sega tainasse. Vala vormi ja küpseta 150kraadises eelkuumutatud ahjus 45 minutit. Lase vormis taheneda.

Variant B (see päris, aga sutsu keerulisem). Vooderda vorm väljastpoolt fooliumiga. Klopi munad suhkruga kolmekordseks ning sega šokolaadiga. Lisa liköör või kohv ja sool. Vala vormi. Vorm aseta omakorda suuremale ja sügavamale küpsetuspaadile. Aja 4 l vett keema ja vala plaadile, nii et vesi ulatub ¾ koogivormi kõrgusele. Küpseta 35–45 minutit või kuni kook on pisut kerkinud. Kakuke võib vabalt pealt mõraneda. Võta ettevaatlikult koos vesivanniga ahjust (ära ennast kõrveta!) ja jäta 15 minutiks vette järelküpsema. Siis võta vorm veest ja lase 30 minutit jahtuda. Klõpsa lahti servad. Aseta suurem taldrik koogile ja kummuta see taldrikule. Eemalda paber ja põhi, pane teine taldrik koogile ja kummuta küpsetis uuesti õigetpidi. Lõika kuuma vette kastetud noaga ning serveeri vahustatud koorega.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles