Uuring: kõige enam vanemaealiseid töötab hariduses

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpetaja tahvli ees.
Õpetaja tahvli ees. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti vanemaealised on tööturul järjest aktiivsemad, kõige enam töötab neid hariduses ja teenustega seotud erialadel, selgub täna avaldatud eakate uuringukogumikust.

Vanemaealised on tööturul järjest aktiivsemad. Kui 2000. aastal oli vanuserühmades 50-74 aastat 213 000 mitteaktiivset, siis aastaks 2014 oli nende hulk langenud 167 800 inimeseni, selgub elektroonilisest kogumikust «Pilk hallile alale. SHARE Eesti uuringu esimene ülevaade ja soovitused eakate poliitika kujundamiseks». 

Mitteaktiivsuse põhjuseks on olulise ülekaaluga pensionile siirdumine, samas tuuakse järjest enam põhjuseks haigust või vigastust, aga ka teiste pereliikmete eest hoolitsemise vajadust.

Teiste Euroopa Liidu riikidega võrreldes on Eesti neljandal kohal: 50-64-aastaste tööhõive määrad kõiguvad 74,8 protsendist Rootsis kuni 48,3 protsendini Kreekas. Eesti oli 2013. aasta andmete põhjal neljandal kohal 61,3 protsendiga, mis on oluliselt kõrgem kui Euroopa Liidu keskmine tööhõive määr (56,6 protsenti) selles vanuserühmas.

65-74-aastaste tööhõive määr on võrreldes eelneva rühmaga tunduvalt madalam, kõikudes eri riikides vahemikus 2,5-21,9 protsenti. Suurimad hõive määrad on Rumeenias (21,9 protsenti) ja Eestis (19,8 protsenti), madalaimad Ungaris (3,4), Hispaanias (3,1) ja Slovakkias (2,5 protsenti). Euroopa Liidu keskmine tööhõive määr selles vanuses on 8,5 protsenti.  

Foto: Kogumik Pilk hallile alale

Kõige enam on vanemaealised hõivatud hariduses ja muudel kogukondlike, sotsiaal- ja isikuteenustega seotud tegevusaladel. 

«Kui võrrelda vanemaealiste ja kogu Eesti hõivatute jaotust majandusharude lõikes, siis ilmneb selge tendents, et vanemaealiste osakaal on oluliselt suuremad hariduses ja muudes kogukondlikes tegevustes, aga ka põllu- ja metsamajanduses ning tervishoius ja energeetikas,» märgib uuring. «Samas on vanemaealisi oluliselt vähem hõivatud töötlevas tööstuses, avalikus halduses ning hulgi- ja jaekaubanduses.»

Foto: Kogumik «Pilk hallile alale»

Keskmine staaž vanemaealistel töötajatel oli 13-14 aastat. Kõige kauem on viimases asutuses töötatud üle 50 aasta.

Nädalas töötatavad ka vanemaealised keskmiselt 38-39 tundi, mis näitab, et tegelikult ei ole paindliku tööaja kasutamine vanemaealiste hulgas väga levinud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles