Viimane debatt enne valimisi: TLÜ rektorikandidaadid on olulistes küsimustes üksmeelel

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna ülikooli uus rektor saab teatavaks 8. veeburaril.
Tallinna ülikooli uus rektor saab teatavaks 8. veeburaril. Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

Kolmapäeval, 3. veebruaril kell 14 kohtusid Tallinna Ülikooli (TLÜ) rektoriks kandideerivad professorid Tiit Land ja Hannes Palang, et maha pidada viimane tõsine debatt enne, kui valimiskogu 8. veebruaril oma otsuse teeb. 

Mõlemale kandidaadile anti avasõnadeks 10 minutit, kuid Palang kasutas sellest napilt minuti. Ta märkis, et on nädalate jooksul toimunud kohtumistel oma põhisõnumi välja öelnud. «Ma olen saanud väga palju targemaks tänu nendele kohtumistele,» viitas ta tagasidele selle kohta. mis on vaja ülikoolis veel ära teha. (Debatt on järelvaadatav, ülekanne hakkab pihta alates 27.42 - toim.)

Oluliste väärtustena märkis ta akadeemilisuse, suurema panuse ühiskonda ja õpetajate kvaliteeti ning ressursside kasutamise küsimuse.

Tiit Land tõi oma avasõnades oluliste väljakutsetena välja üliõpilaste arvu hoidmise ja rahasrtuse. Land märkis, et ta tundis rektorina 2-3 aastat tagasi, et ressursse napib ning vanaviisi enam toimetada ei saa. Ühtlasi mõistis ta enda sõnul, et ülikooli jätkusuutlikkuse hoidmiseks tuleb ülikooli muuta radikaalselt, mitte vaid kosmeetiliselt.

Edasi tuleb Landi sõnul jätkata reformidega ning tagada ülikooli jätkusuutlikkus.

Milline on Tallinna Ülikooli  juhtimine viie aasta pärast? Palang tõi märksõnadega välja kompetentsi, analüütilisuse, kaasamise. Ta rõhutas, et enne otsuste tegemist tuleb võimalikud tagajärjed enne läbi mõelda ja alles siis tegutsema hakata.

Samuti leidis ta, et tudengeid tuleb rohkem kaasata. «Tudengid on ju tegelikult meie panus ühiskonda,» ütles ta.

Land tõi samuti välja, et ülikooli juhtimine peab olema avatud ja kaasav. Ta pakkus välja, et sarnaselt Tartu Ülikoolile ja Tallinna Ülikoolile võiks ka TLÜ ülikooli otsustusprotsessidesse rohkem välisliikmeid kaasata.

Samuti rõhutas Land ülikooli enda seaduse olulisust. «Minu jaoks on see (TLÜ enda seadus –toim.) tõsine eesmärk. See ei ole sündinud tühjast kohast. See ei ole idee, mis oleks välja käidud ilma partneritega analüüsimata,» seadusest.

Rääkides ülikooli rahastusest, vastutusvaldkondadest, tudengite ootustest või koostööst teiste ülikoolidega, olid rektorikandidaadid ühel meelel. Viimase puhul tekitas küll eriarvamusi küsimus, kas TLÜ võiks kunagi tulevikus TTÜga liituda. Kui Land sellist võimalust tulevikus ei näe, siis Palangu juhtimisel võiksid sellised läbirääkimised aset leida.

Konkurss rektori leidmiseks kuulutati välja novembri alguses ning kandidaate võisid esitada akadeemilise üksuse nõukogu, vähemalt veerand senati liikmetest ühiselt, ametisolev rektor ja vähemalt kaheksa kuratooriumi liiget ühiselt. 8. jaanuaril sai teatavaks, et tähtsale ametikohale esitati kaks kandidaati - senine rektor Tiit Land ja inimgeograafia professor Hannes Palang.

Ülikooli valimiskogu valib uue rektori juba tuleval nädalal, 8. veebruaril. Uue rektori ametiaeg algab 15. mail ja kestab viis aastat.

Loe lisaks:
TLÜ rektoriks kandideerivad Tiit Land ja Hannes Palang

Kes nad on?

HANNES PALANG (sündinud 14. novembril 1968. aastal)

Foto: TLÜ

Töökohad

2014–...    Tallinna Ülikool, Eesti Humanitaarinstituut, Maastiku ja kultuuri keskus, juhtivteadur (0,90)
01.09.2008–...    Tallinna Ülikool, Eesti Humanitaarinstituut, Maastiku ja kultuuri keskus, professor (0,10)
01.01.2012–31.12.2012    Universität für Bodenkultur Wien, külalisprofessor

Haridustee

1995–1996    MSc keskkonnakorraldus 1996, Amsterdami Ülikool (EPCEM)
1994–1998    Tartu Ülikool geograafia doktorantuur; PhD Tartu Ülikoolist 1998. aastal
1993–1994    Tartu Ülikool geograafia magistrantuur
1987–1993    TÜ geograafia

TIIT LAND (sündinud 25. septembril 1964)

Foto: TLÜ

Töökohad

2011–...    Tallinna Ülikool, rektor (1,00)
2007–2011    Tallinna Ülikool, Matemaatika ja Loodusteaduste Instituut, Loodusteaduste osakond, professor (1,00)
2006–2007    Tallinna Ülikool, Matemaatika ja Loodusteaduste Instituut, Loodusteaduste osakond, Keemia õppetool, professor (0,50)

Haridustee

1989. aastal lõpetas Tartu Ülikooli keemia erialal
1994. aastal kaitses Stockholmi Ülikoolis doktorikraadi neurokeemia ja neurotoksikoloogia erialal
1994–1999 töötas Ameerika Rahvuslikus Terviseinstituudis (National Institutes of Health) järeldoktori ja teadurina

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles