USA neljakordistab kulutusi sõjalisele kohalolekule Euroopas (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõjalennuk AC-130
Sõjalennuk AC-130 Foto: SCANPIX

Ühendriigid kulutavad järgmisel aastal 3,4 miljardit dollarit «Venemaa agressiooni» tõrjumiseks ning USA kohaloleku suurendamiseks Ida-Euroopas, ütles teisipäeval kaitseminister Ashton Carter.

«Tugevdame oma positsiooni Euroopas, et toetada oma NATO liitlasi, kes seisavad silmitsi Venemaa agressiooniga,» ütles Carter, kelle sõnul 3,4 miljardi dollari eraldamine tähendab eelmise aastaga võrreldes summade neljakordistamist.

«Peame näitama potentsiaalsetele vaenlastele, et kui nad alustavad sõda, on meil võimekus seda võita,» ütles minister 2017. aasta kaitse-eelarve ettepaneku ülevaates.

«Sellega on võimalik rahastada paljut. Rohkem roteeruvaid USA vägesid Euroopas, rohkem koolitust ja õppusi koos liitlastega, rohkem sõjatehnika eelpaigutamist ning taristu parandamist selle toetuseks,» ütles minister.

Carteri sõnul teeb eelarve ettepaneku suurendada 50 protsendi võrra kulutusi ka sõjaks Islamiriigi vastu, millele on kavas eraldada 7,5 miljardit dollarit. Minister lisas, et USA sõjalennukid on kasutanud Iraagis ja Süürias IS-i positsioonide vastu nii palju täppissihitavaid pomme ja rakette, et «osa neist hakkab otsa saama». «Seepärast investeerime 12017. aastal 1,8 miljardit dollarit enam kui 45 000 uue pommi ostmiseks,» ütles Carter.

Carter nimetas Venemaad USA jaoks kasvavaks väljakutseks.

«Võtame Venemaa agressiooni vastu tugeva ja tasakaalustatud hoiaku,» ütles minister Washingtoni Majandusklubis peetud kõnes. «Meil ei ole olnud vaja selle pärast muretseda 25 aastat ja kuigi ma sooviksin, et see nii ei oleks, on see vajadus nüüd käes.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles