10 uudist, mida võiksid teada: kolmapäev, 3. veebruar

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  1. Tasub teada - olulisemad muudatused tulu deklareerimisel

    Tuludeklaratsioonide esitamise aeg on varsti käes. Foto: Sander Ilvest

    Maksu- ja tolliameti Saaremaa teenindusosakonna büroojuhi Olev Martinsoni sõnul on juba tuleval nädalal, järgmisest esmaspäevast kuni kolmapäevani võimalus tutvuda e-maksuametis/e-tollis deklaratsiooni eeltäidetud andmetega.

    OLULIST

    • Deklaratsiooni peavad igal juhul esitama füüsilisest isikust ettevõtjad ja isikud, kes on saanud tulu välismaalt. Deklareerida tuleb neil seejuures nii Eestis maksustatav kui ka mittemaksustatav palga- ja dividenditulu ning ka see tulu, mida välislepingu alusel Eestis ei maksustata.

    • Deklareerida tuleb ka rendi- või üüritulu, metsamaterjali ja raieõiguse müügitulu ning vara võõrandamisest saadud kasu. Kui maksumaksja võõrandab kahe aasta jooksul rohkem kui ühe alalise või peamise elukoha, rakendatakse maksuvabastust vaid esimese võõrandamise suhtes.

    Peatsest tuludeklareerimismaratonist loe postimees.ee-st

  2. Oliver Kruuda piimatööstusele terendab pankrot

    Mullu aprillis saatis Oliver Kruuda (nokatsiga) Jaapani poole teele sadakond tonni piimapulbrit. Rohkem pole Jaapan Kruuda kombinaadist pulbrit tellinud. Eesti piimatootjad olid Kruuda peale verised, et see tegi pulbri Saksamaalt ostetud toorpiimast, sest Eesti tootjad ei tahtnud alatasa võlgu jääva töösturiga kaupa teha. Foto: Karli Saul

    Eesti kunagisel suurimal piimanduskontsernil Tere on kaks valikuvõimalust: Oliver Kruuda müüb tööstuse lähimal ajal pankade survel maha või lasevad võlausaldajad ettevõtte pankrotti.

    OLULIST

    • Tere 2014. majandusaasta aruandes käib jutt tasumist vajava sündikaatlaenu refinantseerimisest, ent Postimehe andmetel pole seda siiani toimunud.

    • Piimatootjaid ühendava tulundusühistu Epiko juht Üllas Hunt kinnitas, et Terel on ühistu suhtes maksetähtaja ületanud kohustusi. «Siin ei ole midagi uut – neid on olnud kogu aeg, mõnikord suuremad, mõnikord väiksemad.»

    Piimaparun Kruuda kannatustest loe postimees.ee-st

  3. Eesti investeerib USA sõdurite võõrustamiseks 40 miljonit eurot

    Ämari lennubaasis maandus üks maailma suurimaid transpordilennukeid, Ameerika Ühendriikide õhuväele kuuluv C-5M Super Galaxy. Foto: Juss Saska

    Peaminister Taavi Rõivas teatas USA presidendi Barack Obama eilse otsuse peale, et valitsus on eraldanud liitlastele vajaliku taristu ehitamiseks kokku 40 miljonit eurot.

    OLULIST

    • «Eesti valitsus teeb endast kõik oleneva, et olla meie kõige olulisemale strateegilisele liitlase suurepärane võõrustaja.»

    • Ämari lennubaasi tingimused on peaministri sõnul täna juba head – sellest annavad tunnistust nii jätkuvad NATO Balti õhuturbe missiooni rotatsioonid kui ka USA õhuväe hävitajate osalusel toimuvad õppused, sh septembris Ämaris maandunud F-22 hävitajad.

    Eesti kaitsevõime suurendamisest loe postimees.ee-st

  4. Savisaar: olen oma pangakontolt välja võtnud üle 108 000 euro

    Edgar Savisaar Foto: Sander Ilvest / Postimees

    Keskerakonna esimees Edgar Savisaar on viimastel aastatel oma SEB-s olevalt pangakontolt välja võtnud 108 000 eurot, lisaks kingiti talle sünnipäevaks sularaha, ütles korruptsioonikahtluse tõttu Tallinna linnapea ametist eemaldatud Savisaar partei lehele Kesknädal.

    OLULIST

    • «Vaatasin SEB-st järele: olen viimastel aastatel võtnud oma pangaarvelt välja 108 000 eurot. Lisaks sellele anti osa sellest mulle sünnipäevakingitusena, kui sain 65-aastaseks – elektrilise ratastooli ostmiseks ja bioonilise jala muretsemiseks. Lisaks sellele on mul viimastel aastatel ilmunud mitu raamatut jne.»

    • «Mäletan, kui tuntud sotsiaaldemokraat Andres Anveltil osutus kodus olevat ligikaudu 100 000. Tean teisigi juhtumeid, mis näitavad, et sularaha kodus hoidmise suhtes ei ole ma kõrgema klassi mängija.»

    Edgar Savisaare sularahavarust loe postimees.ee-st

  5. Galerii ja video: Kenderi eelistung jõudis kesta mõned minutid

    Täna toimus Harju maakohtus eelistung kirjanik Kaur Kenderi üle, kes sai aasta algul süüdistuse lapsporno tootmises.

    OLULIST

    • Tänasele istungile oli kohale tulnud nii palju inimesi, et kõik ei mahtunud saali 203 ära. Kohtunik Leo Kunman palus neil, kes istuma ei pääsenud, lahkuda, mistõttu jäid paljud inimesed ukse taha.

    • «Süüdistuse järgi kirjutas Kaur Kender jutustuse, mille sisuks on detailsed kirjeldused täiskasvanud mehe ning väikelaste vahelistest suguühetest,» teatas Põhja ringkonnaprokuratuur jaanuari alguses.

    Kummalisest kohtuasjast loe postimees.ee-st

  6. Seakatku Eesti farmidesse jõudmise põhjused on lõpuks teada

    Kaubi OÜ peremees Rain Puhk pildistas oma 9000-pealise farmi põrsaid seakatku tõttu toimunud hukkamisele eelnenud õhtul veel viimast korda. Foto: Rain Puhk

    Seakatk võib kõige tõenäolisemalt jõuda farmi saastunud sööda kasutamise ja loomapidajate eksimuste tõttu bioohutusmeetmete rakendamisel, selgub Eesti Maaülikooli ning Veterinaar- ja Toiduameti koostöös läbiviidud epidemioloogilisest uuringust Eesti seafarmides 2015. aastal toimunud taudipuhangute põhjuste kohta.

    OLULIST

    • «Bioturvalisuse nõuete vastu eksimisel on haigustekitaja tõenäoliselt sattunud farmi töötaja jalanõude, rõivaste või laudainventariga,» ütles Eesti Maaülikooli veterinaarepidemioloogia professor Arvo Viltrop.

    • «Kui palju puhanguid võib eeloleval suvel ees oodata, sõltub eelkõige sellest, kui hästi suudavad seakasvatajad kehtestatud bioturvalisuse nõuetest kinni pidada. See on ainus võimalus vähendada nakatumise tõenäosust,» lisas Viltrop.

    Seakatku levimise põhjustest ja tagamaadest loe postimees.ee-st

  7. Puust ja punaseks: kas Transferwise muudab valuutamaksed ikkagi odavamaks?

    Andres Kitter (all) ja Kristo Käärmann. Foto: Sander Ilvest

    Eesti LHV Pank alustas eile teatavasti pakkuma oma e-teenustes ka Transferwise'i rahvusvahelisi valuutamakseid ning kinnitas, et selle tulemusel on nüüd maksed Suurbritanniasse, Ameerika Ühendriikidesse, Austraaliasse, Indiasse ja Rootsi odavamad, läbipaistvamad ja kiiremad.

    OLULIST

    • Võtsime ette kaks konkreetset näidet ning palusime LHV-l selgitada, kui palju Transferwise’i kasutamine ikkagi makseid kiirendab ja odavdab.

    • LHV jaepanganduse juht Andres Kitter ütles eile ut teenust käivitades, et LHV teeb maailma esimese pangana start-up ettevõttega sellist koostööd, mida tavaliselt teevad start-up’id omavahel.

    Eesti valuutavahetuse lipulaevast loe postimees.ee-st

  8. Plastämbris tuhast alguse saanud põleng jättis viis inimest koduta

    Viljandi vallas Vardja külas põles öösel elumaja, mis oli koduks mitmele perele. Foto: Ketlin Beljaev

    Täna südaöö paiku ruttasid päästjad Viljandi lähedale Vardja külla, kus neid ootas ees lausleekides maja, mis oli koduks neljale leibkonnale.

    OLULIST

    • Viis elanikku, kes tulekahju tekkimise ajal majas olid, pääsesid välja. Kaks neist said kergemaid põletushaavu ja kiirabi andis neile kohapeal esmaabi.

    • Päästjad hakkasid kohe kustutama suuri tuleleeke purskavat maja, milles oli pärast nende kohalejõudmist veel mitukümmend minutit elekter sees.

    Tulekahjust Viljandimaal loe postimees.ee-st

  9. Kohus tühistas terrorismis kahtlustatava Eesti kodaniku Ukrainale väljaandmise

    Donetski separatist. Foto: Scanpix

    Tallinna halduskohus tühistas täna valitsuse otsuse anda terrorismis kahtlustatav Eesti kodanik Vladimir Poljakov välja Ukrainale.

    OLULIST

    • Kohus tühistas valitsuse mullu 21 detsembri korralduse ning tegi valitsusele ettekirjutuse Vladimir Poljakovi Ukrainale väljaandmise uuesti otsustamiseks.

    • Kohus leidis, et kuna vastustaja ei ole välja selgitanud kõiki otsustamiseks vajalikke olulisi faktilisi asjaolusid, siis on korraldus seetõttu õigusvastane ja kuulub tühistamisele, ütles Tallinna halduskohtu pressiesindaja Postimehele.

    Terrorismis kahtlustatava kodaniku saatusest loe postimees.ee-st

  10. Video: Jägala joast lendasid alla suured jääkamakad, kaks poissi jäid veelõksu

    Lumesulamise tõttu langes möödunud pühapäeval Jägala joa kaheksa meetri kõrguselt paeastangult mühinal alla suuri jääkamakaid.

    OLULIST

    • Postimehele lugeja saadetud videost on näha, kuidas kaks poissi ei saanud joa all enam tagasi kaldale.

    • Pealtnägija sõnul joa all alguses vett polnud, kuid kümmekonna minuti pärast tekitasid suured jääkamakad alla keskele suure oja ja osa inimesi jäi sinna veelõksu.

    Mis sai veevangi jäänud poistest? Loe ja vaata postimees.ee-st

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles