Õpetas koolilapsi kodumaad kaitsma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kaitseministeerium

Saue gümnaasiumi kümnendate klasside õpilased ootasid üleeile asjatult riigikaitseõpetuse tunni algust. Õpetaja Herman Simm jäi tundi ilmumata.


Pool aastat tagasi kaitseministeeriumi nõuniku kohalt pensionile läinud Simm tegevuseta olla ei igatsenud. Muude asjaajamiste kõrval õpetas ta kolmandat õppeaastat Saue gümnasistidele Eesti riigi julgeoleku- ja kaitsepoliitikat, et kujundada noortes meestes valmidust vajadusel oma kodumaad kaitsta.



«Minu meelest pakuti teda meile kaitseministeeriumist,» meenutas kooli direktor Jaan Palumets, kuidas endisest politseijuhist pedagoog sai. «Ta on olnud väga hea õpetaja, sai oma tööga ja noortega suurepäraselt hakkama.»



Simmi vahistamisest kuulis koolipere üleeile hommikul meedia vahendusel. «Hämmastav, seda on meil kõigil raske uskuda,» nentis direktor. Nüüd otsib kool pingsalt uut riigikaitseõpetajat, kuna Simm on kohtu loal esialgu kuueks kuuks vahi alla võetud.



Simmide kodus Saue linnas Juure tänaval asuvas ridaelamuboksis valitseb vaikus, maja kõrvale on pargitud Simmi beežikas Ssang Yongi maastur. Ilmselt just siit viis kaitsepolitsei pühapäeval abielupaari kaasa. See toimus aga sedavõrd märkamatult, et pisikesel vaiksel tänavajupil seda keegi tähelegi ei pannud.



Kena haljastusega ümbritsetud heledast ridaelamuboksist üle tee aias õunu korjav naabrimees nentis, et pühapäeval ei näinud ta Simmide ukse ees mingit liikumist. Simmide pererahvast nägi ta viimati möödunud nädala keskel.



«Siis oli neil [Simmidel] mingi suurem pidu taga aias, hulk autosid oli maja ees,» rääkis naaber, kes palus oma nime ajalehest välja jätta.



Mehe sõnul oli majaperemeest viimasel ajal üsna harva Sauel koduõues näha. «Kuid proua elas küll kogu aeg siin.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles