Video: rahvusarhiiv esitles haruldast salvestist Konstantin Pätsi viimasest kõnest (1)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rahvusarhiiv esitles neljapäeval haruldast helisalvestist president Konstantin Pätsi viimasest kõnest, mille ta pidas riigipöörajatele 21. juunil 1940 Tallinnas Kadriorus lossi rõdult. Postimees tegi esitluselt otseülekande, mis on videona järelvaadatav.

Salvestise annetas rahvusarhiivile Rootsi Eestlaste Liit. Salvestis Konstantin Pätsi kõnest ja 21. juuni riigipöörajatest on ainus neist sündmustest säilinud helidokument, teatas rahvusarhiiv.

Rahvusarhiiv esitleb Konstantin Pätsi viimase kõne salvestist neljapäeval, 4. veebruaril kell 15.30 Tallinna ülikooli SuperNova kinos aadressil Narva maantee 27.  Kommentaare jagavad ajaloolane Ago Pajur, rahvusarhiivi filmiarhiivi juhtivkonsultant Pearu Tramberg ja heliarhivaar Paavo Annus. Rootsi Eestlaste Liidu esindajana on kohal Jüri-Karl Seim.

Seni oli võimalik 21. juunil Kadriorus toimunu kohta saada infot vaid toonastes ajalehtedes kirjutatu ja hiljem kirja pandud vastuoluliste mälestuste põhjal. Ringhäälingu poolt tehtud helisalvestis kuulutati juba aastakümneid tagasi lootusetult kadunuks. Esitlusele tuleval salvestisel, mida peeti aastakümneid hävinuks, püüdis president Kadriorgu kogunenud rahvahulgaga dialoogi astuda, mis jõuliste vahelehüüete tõttu nurjus ja kõnelejal tuli lossi rõdult lahkuda.

Rahvusarhiiv esitleb neljapäeval ka teisi haruldasi salvestisi, mille Rootsi Eestlaste Liit annetas.

Filmilintidel saab näha president Konstantin Pätsi lähikondlastega Oru residentsis ja Toila rannas 1939. aasta suvel. Samuti on jäädvustatud Tallinna linnapilti pärast märtsipommitamist 1944. Ajaloo traagilisi keerdkäike peegeldav filmimaterjal jätkub eestirootslaste lahkumisega Haapsalu sadamast ja olustikukaadritega eestlaste põgenikelaagrist Lõuna-Rootsis. Elu paguluses kajastavad filmilõigud Stockholmi Eesti gümnaasiumi lõpueksamitest ja lõputunnistuste kätteandmisest aktusel.

Lisaks filmidele tulevad esitlusele mõned haruldased helisalvestised aastatest 1940–1953. Esitlusele tuleb Eesti presidendi eksiilis August Rei kõne 1950. aastast Eesti Vabariigi 32. aastapäeva aktusel Stockholmi Kontserdisaalis. Kuulata saab ka Marie Underi ballaadi «Kotermann» tema enda esituses.

Paljude nimetatud filmide ja helisalvestuste autor on Harald Perten, kes oli eesti põllumajandusteadlane ja teraviljakeemik. Põhitöö kõrvalt tundis ta suurt huvi filminduse ja fotograafia vastu ning on jäädvustanud palju kultuurilooliselt huvitavat materjali. Harald Perteni filmi- ja heliarhiiv korrastati koostöös Rootsi Eestlaste Liiduga.

Filmide digiteerimist toetas Rahvuskaaslaste programm. Rootsi Eestlaste Liidu audiovisuaalkogu jääb hoiule Rahvusarhiivi filmiarhiivi ja tehakse kõigile huvilistele kättesaadavaks Rahvusarhiivi andmebaasis FIS.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles