Elmar Vaher: meil on alust arvata, et FSB infot kasutatakse välismaalaste üle piiri aitamiseks (5)

Madis Vaikmaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei- ja piirivalveameti peadirektor Elmar Vaher.
Politsei- ja piirivalveameti peadirektor Elmar Vaher. Foto: Sander Ilvest

Justiitsministeerium esitles täna 2015. aasta kuritegevuse statistikat ning muuhulgas tuli välja, et möödunud aastal registreeriti 13 juhtumit, kus välismaalasi ebaseaduslikult üle Eesti piiri toimetati.

«Eestis on 5-6 väga ohtlikku kuritegelikku ühendust ja nad tegelevad kõigega, kust on võimalik saada rahalist kasu. Ka ebaseadusliku sisse- või läbirände puhul on osad ühendused otsinud võimalust sealt kasu teenida,» ütles PPA peadirektor Elmar Vaher.

«Kui avada kaardid, et kes see korraldaja on, siis korraldaja on üldiselt Vene Föderatsiooni kodanik ja meil on alust arvata, et seda tegu ei ole saanud toime panna ilma selleta, et Venemaa eriteenistused sellest teaks. Vene poole pealt tulla üle öövaatlusseadmetega, kamuflaažiga – see tähendab, et kui lumi on maas, siis kannavad inimesed valgeid «ülikondasid», väga selge liikumine selle järgi, kus asub meie toimkond, meie levi maha võtmine, meie peidetud kaamerate ära varastamine – see kõik näitab väga selgelt professionaalsust. Ja on vähetõenäoline, et seda oleks võimalik teha kellelgi teise kui FSB informatsiooni kasutades,» ütles Vaher.

Möödunud aastal tabas PPA ebaseaduslikult rändelt 550 inimest. Neist 66 jäi vahele just välispiiri ületamisel, 89 tabati juba Eestisse sisenenuna ning 395 tabati piiripunktis. Piiripunktis avastatud juhtumid olid enamasti seotud viisa väärkasutamisega ning enim paistsid sellega silma Ukraina ja Vene Föderatsiooni kodanikud. 2014. aastal tabati ebaseaduslikke rändajaid kokku 285. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles