Reform: Yana Toomi kooliidee on karuteene

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui mõni venekeelne gümnaasium ei lähe järgmisel sügisel üle eesti õppekeelele, tehakse selle õpilastele karuteene, kommenteeris Reformierakonna haridusprogrammi eestvedaja Lauri Luik keskerakondlase Yana Toomi hiljutist ettepanekut.

«Tallinna keskerakondlasest abilinnapea Yana Toom teeb vene keelt kõnelevatele noortele karuteene, kui nõuab, et 60 protsendi ulatuses eestikeelsele õppele üleminekut veel kolme aasta jagu edasi lükata,» teatas Luik erakonna pressiesindaja vahendusel.

«Mida varem saavad noored riigikeeles suhtlemise selgeks, seda parem on neil tulevases elus siin hakkama saada. Noored ei tohi kannatada Tallinna linnavalitsuse tegemata töö pärast,» lausus riigikogu kultuurikomisjoni kuuluv Luik.

Ta meenutas, et ajakava 60 protsendi ulatuses eesti keelele ülemineku osas pandi paika juba viis aastat tagasi.

«Üleminek on olnud järk-järguline just seetõttu, et kõigil osapooltel oleks piisavalt aega muutustega kohaneda. Riigi süüdistamine oma tegemata töö arvelt on alusetu. Iga oma elanikest hooliv omavalitsus peaks olema võimeline viie aasta jooksul vajalikud ettevalmistused tegema,» toonitas Luik.

Tema sõnul on eesti keele kui riigikeele hea oskus üks oluline tegur, et Eestis hästi hakkama saada ning elus edu saavutada. «Veel enam – see on eesti rahvuse kestmise huvides,» märkis ta.

«Seetõttu pean oluliseks, et ka Tallinna linn teeks võimalikult kiirelt ära oma tegemata töö ning suudaks pakkuda siinsetele vene keelt kõnelevatele noortele kvaliteetsel tasemel õpet meie riigikeeles,» ütles Luik.

Tallinna abilinnapea Yana Toom tühistaks nõude kõik venekeelsed gümnaasiumid järgmisel aastal eestikeelsele õppele üle viia, pakkudes asemele võimaluse minna üle vabatahtlikult kolme aasta jooksul – tublimad 2011. aastal, teised hiljem.

Tallinna venekeelsetest gümnaasiumidest ligi kaks kolmandikku ei ole Toomi andmetel suutelised järgmisel aastal 10. klassi õpilastele 60 protsendi ulatuses aineid eesti keeles õpetama.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles