Riigikohus ennistas mõrvakohalt lahkunud politseiniku ametisse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lauri Kulpsoo

Riigikohus rahuldas politseiniku kaebuse ja ennistas tööle Lääne prefektuuri, kust ta vallandati karistuseks selle eest, et väljakutsele reageerides ei märganud ta ohtlikus olukorras inimest, kes tapeti.

Lääne politseiprefektuur vallandas konstaabel Andrus Kaarsalu mullu 6. mail, süüdistades teda hooletus ning pealiskaudses tegevuses, mille tagajärjel hukkus abi vajanud mees.

Distsiplinaarjuurdluse kokkuvõtte kohaselt laekus politseile väljakutse, et Eidaperes jookseb Tallinna mnt maja ümber mees ja loobib kividega aknaid. Sündmuskohale saadetud Rapla politseijaoskonna korrakaitsetalituse konstaablid, patrullivanem Andrus Kaarsalu ja Jaan Padrik ei näinud nende väitel sündmuskohal kedagi. Maja katkisest aknast sisse vaadates nägi Kaarsalu põrandal lamavat meest, kes jäi osaliselt tugitooli varju ning kellest paistis turi ja jalg, ja teisest toast paistvat relvakaba ning märkas toas valitsevat segadust. Padrik lamajat ei näinud.

Politseinikud hüüdsid, aga maas lamav isik sellele ei reageerinud. Konstaablid otsustasid, et korterisse pole sisse tungitud, korteriperemees on alkoholijoobes ja magab ning lahkusid sündmuskohalt.

Tegelikult viibis akna lõhkunud Aleksandr Fjodorov korteris ning varjudes ise tugitooli taha, pigistas korteriperemeest Anatoli Kutuzovit kõrist, et takistada teda politseinikke appi kutsumast. Selle tagajärjel Kutuzov suri.

Ei kuulatud ära

Teenistusest vabastatud Kaarsalu kaebas otsuse kohtusse, taotledes tööle ennistamist ning sunnitult puudutud aja eest töötasu väljamõistmist. Kaarsalu leidis, et karistust määrates rikuti haldusmenetluse seaduse nõudeid, kuna talle tutvustati distsiplinaarjuurdluse kokkuvõtet samaaegselt kaevatava käskkirjaga ega võimaldatud enne käskkirja andmist esitada vastuväiteid.

Tallinna halduskohus ja ringkonnakohus jätsid kaebuse rahuldamata, ent riigikohtu halduskolleegium leidis reedel tehtud otsuses, et nii haldusmenetluse üldine regulatsioon kui Euroopa Liidu põhiõiguste harta kätkeb igaühe õiguse, et teda kuulatakse ära enne karistuse määramist.

Seetõttu rahuldas riigikohus Andrus Kaarsalu kassatsioonkaebuse ja tühistas Lääne politseiprefektuuri vallandamiskäskkirja, ennistas ta teenistusse, mõistis prefektuurilt mehe kasuks välja tasu nii teenistusest sunnitult puudutud aja eest kui ka õigusabikulu 15 000 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles