Päästjad käisid tormi ajal paarisadat lumevangi sikutamas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumetorm
Lumetorm Foto: AIVAR AOTÄHT/SAKALA

Ehkki autode lumest välja sikutamine pole üldiselt päästeameti ülesanne, käidi möödunud tormi ajal erakorraliselt abis enam kui paarisajal lumme jäänud autol.

«Kõige levinumad väljakutsed olid lumevangi jäänud autode kohta, neid oli tormi ajal üle paarisaja,» võttis päästeameti pressiesindaja Marek Simulman kokku möödunud lumetormi levinumad väljakutsed.

Lisaks tuli eri piirkondadest teateid langenud puudest, samuti tuli aidata Eesti Energial pääseda katkenud elektriliinideni.

«Üksikutel juhtudel olid inimesed autodesse kinni jäänud. Paar korda oli ka lumme kinni jäänud autos rase naine või vanem inimene, keda tuli kiiresti aidata,» rääkis Simulman. Padaorus evakueeriti umbes 200 inimest, Harjumaal Kostivere, Raasiku ja Rebala piirkonnas tuli masinatest evakueerida 18 inimest.

Praegu on tema sõnul jäänud veel üksikuid autosid, mis neljapäevast saadik lumes kinni istuvad.

Küsimusele, kas päästeameti ülesanne ongi üldse lumme kinni jäänud autode sikutamine, vastas Simulman: «Tegelikult seaduse järgi päästeamet autosid välja tõmbamas ei käi, aga kui ohus on inimeste elu, nagu näiteks Padaorus, kus ei olnud teada, kaua läheb, siis me käime abiks ja vaatame, mis teha saame.»

Simulmani sõnul pole päästeametil selleks isegi vastavat tehnikat. «Meil on küll hea läbivusega tuletõrjemasinad, aga kui on tugev lumi, jäävad needki kinni. Ainus alternatiiv on siis välja tuua roomikmasinad, mis meil kunagi kaitseväelt saadud ja mida tavaliselt metsatulekahjudel kasutame.»

Simulman ütles, et Padaoru päästeoperatsiooni maksumust hakati alles arvutama ning see saadakse kokku ilmselt järgmise nädala alguseks. Mingit umbkaudset numbrit ei osanud ta ka välja pakkuda. Ilmselt taotleb selgi korral päästeamet kulude hüvitamist valitsuse reservfondist, nagu varasemate eriolukordade lahendamise puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles