Juhiloa taotlejate teooriaeksami tulemuste kehtivust pikendatakse

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus kord peaks eriti rõõmustama mootorrattaloa taotlejaid, kes siiani pidid mõnikord kaks korda teooriaeksami tegema.
Uus kord peaks eriti rõõmustama mootorrattaloa taotlejaid, kes siiani pidid mõnikord kaks korda teooriaeksami tegema. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Majandusministeerium saatis kooskõlastusringile eelnõu, mis pikendaks juhiloa taotlejate teoorieksami tulemuste kehtivust seniselt kuuelt kuult 12-le ning kaotatud juhiloa duplikaat hakkaks kehtima 10 aastat.


Edukalt sooritatud teooriaeksam kehtib Eestis kuus kuud, peaaegu kõikides Euroopa Liidu liikmesriikides on teooriaeksami kehtivuseks juhtimisõiguse taotlemisel vähemalt 12 kuud, seisab majandusministeeriumist kooskõlastusringile saadetud eelnõu seletuskirjas.

Seadusemuudatuse autorite sõnul üldjuhul kuue kuu jooksul sooritatakse edukalt sõidueksam ning taotleja saab juhiloa, kuid teatud juhtudel võib sõidueksam jääda ettenähtud aja jooksul sooritamata. Sel juhul peab inimene tegema uuesti teooriaeksami ning tasuma ka riigilõivu.

«Näitena võib siin tuua A-kategooria mootorratta juhtimisõiguse saamiseks nõutavate eksamite sooritamise, kus sügisel võivad ilmaolud muutuda talviseks ning sõidueksami sooritamine osutub võimalikuks alles kevadel,» põhjendatakse seletuskirjas seadusemuudatuse vajalikkust.

Praegu kehtiva korra kohaselt tuleb sel juhul taas teha uus teooriaeksam ning tasuda riigilõiv.

Sama seadusega tahetakse muuta juhiloa duplikaadi kehtivusaega. Kehtiva korra kohaselt antakse juhiloa kadumise või varguse korral juhiloa duplikaat sama kehtivusajani, mis oli eelmisel juhiloal.

Seadusemuudatuse autorite hinnangul puudub selleks aga vajadus. Pärast muudatuse jõustumist väljastatakse juhiloa kaotuse, varguse või hävimise puhul uus juhiluba kehtivusega kümme aastat.

Välja arvatud juhul, kui tegemist on esmase, piiratud juhtimisõigusega või ajutise juhiloaga, nende puhul jääb nõue - duplikaat väljastatakse sama kehtivusajani, mis oli märgitud eelmisel juhiloal - kehtima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles