Reinsalu: USA mõttekoja raportit tuleb võtta ülitõsiselt (1)

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu.
Urmas Reinsalu. Foto: Liis Treimann

Justiitsminister Urmas Reinsalu (IRL) sõnul ütleb USA mõttekoja analüüs seda, mida ametiisikud heidutuse õõnestamiseks öelda ei tohi: meie regioonis on strateegiline julgeoleku defitsiit ja see ohustab kogu NATO ideed.

Postimees kirjutas eile Ühendriikide mõttekoja Rand Corporation uurimusest, mille kohaselt ei ole NATO täna valmis Balti riike agressori sissetungi eest kaitsma.

«Kõigepealt, see on väga tõsine paber ja selle peab läbi lugema igaüks, kes vähegi huvitub Eesti kaitsmisest. On 100% kindel, et selle loevad läbi kõik need NATO ja ka Venemaa sõjavaelased ja julgeolekueksperdid, kes planeerivad NATO ruumi kaitsmist või vastupidi - ründamist,» sõnas Reinsalu pressiteate vahendusel.

Usaldusväärne analüüs

«Järelikult jõuame selge järelduseni: vajame USA tanke eelpositsioneerituna laiemalt Euroopas ja täpsemalt meie regioonis.»

Raporti usaldusväärsusest rääkides märkis justiitsminister, et Rand Corporation on maailma üks tugevaim mõttekoda. Kojas töötab ligi 1700 kaastöölist ning ajaloo jooksul on mõttekojaga seotud teadlased saanud 32 Nobeli preemiat. Ühtlasi on Rand Corporation tihedalt seotud Pentagoniga.

Reinsalu lisas, et mõttekoda kasutab mitte üksnes endisi sõjavaelasi, vaid ka tänaseid USA sõjalisi eksperte, tööd rahastab vägagi arvestatavalt USA valitsus. Randi käsutuses on paljudel juhtudel sellise taseme Pentagoni sõjaline ekspertiis, millega kriitikutel on raske vaielda, kuna seda lihtsalt väljaspool Ühendriike ei omata.

Sealjuures ei tegele kõnealune analüüs Reinsalu sõnul Putinist lähtuvate poliitiliste riskidega. «See on kiretu dokument, mis lähtub selgest loogikast: milline NATO sõjaline vastukaal sunniks sõjalises mõttes Putinit loobuma Balti riikide ründamisest, kuna katse ebaõnnestuks,» lausus Reinsalu.

Samas ei vasta raport ministri sõnul küsimusele «kas», vaid küsimusele «juhul, kui tahab». «Tõsi külll, raport formeerib selge poliitilise loogika: NATO kaotab oma olemuse, kui üht osa ruumist ei suudeta kaitsta. Kergem on kaitsta, kui pärast tagasi võtta territooriumi, mis on juba Venemaa tuumavihmavarju alla asetatud,» sõnas Reinsalu.

Ministri hinnangul on reaalsus, et sõjaline tasakaal meie regioonis on tuntavalt NATO kahjuks. See teeb meie piirkonna tema sõnul unikaalseks.

Julgeoleku defitsiit

Raport jõuab järeldusele, et vajalik on seitse brigaadi, neist kolmes peab olema raske soomusmanöövervõime. Jalaväebrigaadide ümberpaigutamine on raporti hinnangul võimalik loetud päevadega, tõsisem probleem on see, et raske soomusmanöövervõime siia toomiseks kulub nädalaid.

«Järelikult jõuame selge järelduseni: vajame USA tanke eelpositsioneerituna laiemalt Euroopas ja täpsemalt meie regioonis. See vajadus on suurusjärgu võrra akuutsem täna, kui veel paar aastat tagasi Ukraina sõja eelõhtul, kui seda nõudsin,» märkis Reinsalu.

«Rand Corporationi raport ütleb seda, mida ametiisikud heidutuse õõnestamiseks öelda ei tohi: meie regioonis on strateegiline julgeoleku defitsiit ja see ohustab kogu NATO ideed,» lisas minister, kelle sõnul ei ole juhus, et raportiga paralleelselt tuli välja USA otsus mitmekordistada sõjalist kohalolekut Euroopas. Raport põhjendab tema hinnangul seda otsust Ühendriikide Kongressi jaoks suurepäraselt.

«USA otsus Euroopa kohaloleku kasvatamisest on kahe otsaga. Ühelt poolt on see superpositiivne, et julgeolekutasakaalu parandatakse. Teisalt on selge, et USA ei teeks seda sammu, kui selle aluseks ei ole arusaam, et olukord Euroopas on laiemalt ülitõsine ja võib vajada reaalset sõjalist sekkumist,» märkis Reinsalu.

Igal juhul annab raport justiitsministri sõnul Ida-Euroopa riikide täiendava argumendi seista USA alalise sõjalise kohaloleku eest regioonis. «Siin peab Eesti olema jõuline oma seisukohtade esindamisel,» lõpetas Reinsalu.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles