Magusameister Otto Kubo: see on selle aasta esimene suur üllatus

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui Postimees läks täna päeval Tallinna vanalinna Maiasmoka kohvikusse, et üllatada Kalevi kommivabriku grand old old mani Otto Kubot ja teatada, et ta on pälvinud vabariigi presidendilt Valgetähe IV klassi teenetemärgi, oli tema üllatus suur.

«Oi, suur tänu! See on väga meeldiv üllatus ja selle aasta esimene suur üllatus,» lausus Kubo.

Paar tundi varem oli talle helistanud kolleeg, Kalevi kommunikatsioonijuht Ruth Roht, kes palus tal kindlal kellajal Postimehe ajakirjanikud vastu võtta ja paarile küsimusele vastata.

«Ma mõtlesin, et miks te tulete. Öeldi, et tulete lühikeseks ajaks. Ma siis mõtisklesin... Seda ma tegelikult teoreetiliselt oleksin ju võinud arvata, aga ma ei ole endast nii suurusehullustuses, et ma oleksin uskunud, et see asi täide läheb,» rääkis Kubo.

«No Antarktikast ei ole jah (keegi külastanud – toim), sellepärast et seal on elanikkond roteeruv ja pingviinid ei ole meid külastanud.

Kogu Kubo eelmine aasta möödus suure tähistamise saatel. Mullu augustis täitus tal 60. tööjuubel Kalevi kommivabrikus, sama palju möödus ka ülikooli lõpetamisest ning aasta lõpus jõululaupäeval oli neil abikaasa Aidega teemantpulm – tähistati 60 aastat abielu. Ottol ja Aidel on üks laps, poeg Baldur, kellest on saanud infotehnoloogia spetsialist ja ettevõtja.

84-aastane Otto Kubo on kogu oma elu töötanud ühes kohas: kommivabrikus. Enne Kalevit töötas ta viimase eelkäija, Karamelli kompvekivabrikus. Kubo on hariduselt keemik ja just keemikuna alustas ta oma karjääri kommivabrikus.

Taasiseseisvunud Eestis on Kubo viimased 16 aastat töötanud peamiselt Maiasmoka kohvikus, kus tutvustab erinevatele külalistele meie magusatööstuse ajalugu. Kõrgeid väliskülalisi on käinud üle maailma pea kõigilt kontinentidel, kokku 144 riigist. Kubol on siiani meeles, milliste välisriikide tähtsad juhid on kohvikut külastanud ja kes pole sinna veel jõudnud. «No Antarktikast ei ole jah (keegi külastanud – toim), sellepärast et seal on elanikkond roteeruv ja pingviinid ei ole meid külastanud,» naljatles ta.

Kalevi kommivabriku käekäiguga jääb Kubo rahule ja usub, et viimased viis aastat on olnud ühed paremad ettevõtte 207 aasta pikkuses ajaloos. Uudne tehnoloogia on kommitootmise viinud tema sõnul täiesti uuele tasemele.

Teenetemärgi pälvimist peab Kubo suureks auks. «Minule tähendab see hästi palju,» tõdes mees. Tähistamiseks on tal külmikus alati varuks üks ehtne Prantsuse šampanja, mis täna õhtul kodus ilmselt avatakse.

Enda lemmikkommiks peab vanameister koorepumati täidisega Kalevi käsitöökompvekki Tuljak, mida ta lahkelt ajakirjanikele degusteerimiseks pakkus. Samuti soovitas ta kõigil süüa oma teist suurt lemmikut, Kamatahvlit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles