Ossinovski: valitsus on otsustanud ja Reinsalu kriitika on sisutu (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu ja Jevgeni Ossinovski.
Urmas Reinsalu ja Jevgeni Ossinovski. Foto: Eero Vabamägi

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski sõnul varjas justiitsminister Urmas Reinsalu alkoholipiirangute eelnõu kooskõlastamata jätmisel end vormiliste ja normitehniliste põhjenduste taha, kuna üldjoontes on valitsus neis küsimustes juba kokkuleppe saavutanud, mistõttu võib lähinädalatel eelnõu tõenäoliselt riigikokku saata.

«Justiitsministeeriumil polnud ühtegi sisulist argumenti, pigem varjas Reinsalu end normitehniliste põhjenduste taha. Mõned neist normitehnilistest kommentaaridest on asjalikud ja neid me ka arvestame,» ütles Ossinovski BNS-ile, lisades, et valitsuse tööprogrammis on sisuline konsensus alkoholitarbimise piirangute osas juba saavutatud.

«Kindlasti ei hakata mingit uut eelnõud välja töötama, põhimõttelisi muudatusi tegema või oma seisukohti muutma. Sotsiaalministeerium analüüsib selle nädala jooksul Reinsalu kommentaare põhjalikult, et siis järgmine nädal parandatud eelnõuga valitsuskabinetti minna. Seal teeme aja jooksul vajalikud muudatused ja saadame selle riigikokku,» lisas Ossinovski.

Reinsalu heitis Ossinovski alkoholipiirangu eelnõule ette puuduliku ja ühekülgset mõjuanalüüsi ja varasemate piirangute mõjudest mööda vaatamist. «On täiesti selge, et igale piirangule ei olegi võimalik ega vajalik täielikku mõjuanalüüsi esitada, kuna alkoholipiirangud töötavad ainult koosmõjus ja komplektina,» vastas Ossinovski kriitikale.

Ta lisas, et eelnõu eesmärk on mõjutada sotsiaalset normi, et alkoholi liigtarbimine ei ole mõistlik ega hea. «Sellele on see eelnõu ka üles ehitatud ja maailma absoluutne alkoholi mõjude uurijate tipp on seda toetanud. Tahame vähendada joomiskultuuri tervikuna, mitte kitsalt valdkonniti, kuna just sotsiaalne norm tekitab kõige suuremaid ühiskondlikke kahjusid,» rääkis Ossinovski.

Ministri sõnul ei kavatse sotsiaalministeerium eelnõu menetlemisel järeleandmisi teha, kuna neid on juba niigi palju tehtud. «Selle eelnõu näol on juba tegemist mõistliku kompromissiga erinevate valdkondade vahel, mis selle sektoriga seotud on. Rahvatervise seisukohalt peaks reklaami näiteks täielikult keelustama ja alkoholi hinda tõstma.»

Seega võib Ossinovski sõnul öelda, et erimeelsusi on küll tekkinud, kuid need peaks lähiajal lahenema. «Viime justiitsministeeriumi asjakohased ja head vormilised parandused sisse ja leiame ka valitsuse tasandil kokkuleppe. Kindlasti võime kokkuleppe leida ka selles osas, et kuna üks või teine piirang jõustuda võiks,» arvas Ossinovski.

Justiitsminister Urmas Reinsalu jättis neljapäeval kooskõlastamata tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski kava alkoholireklaami ja -müügi piiramiseks, kuna eelnõus pole piisavalt tõendatud kavandatud meetmete vajalikkust ja otstarbekust.

Kuigi ministeerium toetab eelnõu eesmärki kaitsta rahvatervist alkoholi tarbimisest tulenevate ohtude eest, tuleks Reinsalu sõnul selle eesmärgini jõuda ühiskonda kõige vähem koormaval ja kõige kuluefektiivsemal viisil.

Vandeadvokaat ja Eesti õlletootjate liidu õigusnõustaja Allar Jõks ei näe aga ühtegi võimalust, kuidas sotsiaalministeerium praeguse alkoholireklaami ja -müügi piiramise eelnõuga edasi saaks minna, mistõttu tuleks neil eelnõu väljatöötamist uuesti nullist alustada.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles