Kiriku kaevutüli kohtusaaga sai läbi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taamal paistab Viru-Jaagupi kiriku torn.
Taamal paistab Viru-Jaagupi kiriku torn. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Pikka aega kestnud vaidlused Lääne-Virumaal  Viru-Jaagupi kirikumaal paikneva kaevu ümber on viimaks läbi mitme kohtuastme lahenduseni jõudnud ning Vinni vallal tuleb nüüd oma senine otsus üle vaadata.

Viru-Jaagupis paisutas tükk aega tagasi suure tüli üles kirikumaal asuv kaev, mille vald kuulutas kiriku arvates ebaseaduslikult peremeheta objektiks selleks, et Voore Mõis saaks sealt oma loomadele vett ammutada, kirjutab Virumaa Teataja.

Kogu saaga sai alguse 2006. aasta märtsis, mil sõlmiti leping Viru-Jaakobi koguduse ja OÜ Voore Mõis vahel, millega anti tähtajatu kasutusõigus vaidluse all olnud veetrassile ja puurkaevule.


Sama aasta oktoobris otsustas Vinni vald müüa kaevu OÜ-le Voore Mõis, konsistooriumi kantsleri sekkumisel vallavolikogu siiski tühistas otsuse.
Eelmise aasta juunis andis Vinni vallavolikogu Voore Mõisale puurkaevu määramata tähtajaks rendile.


Seejärel pöördus koguduse õpetaja Tarmo Linnas Lääne-Viru maavalitsuse poole, kes tunnistas, et vallavolikogu otsus pole seadusega kooskõlas, ning kaebas Vinni vallavalitsuse selles asjas läinud aasta septembris Tartu halduskohtusse.


Halduskohtus ja ringkonnakohtus rahuldava otsuseta jäänud Vinni vald kaebas asja riigikohtusse, kuid sealt vallale menetlemisluba ei antud ja Vinni vallal tuleb I astmes tehtud kohtuotsus täita, rääkis Lääne-Viru maasekretär Tarmo Mikkal.

Ta lisas, et menetlemisluba ei saadud ilmselt seepärast, et kaebus oli põhjendamata.
«Kohtuotsus näeb ette, et Vinni vallal tuleb maavanema protestitud otsuste punktid tühistada,» täpsustas Mikkal.


Vinni vallavanema Toomas Väinaste sõnul poleks asi pidanud kohtusse minemagi. «Mina ütlen alati, et kirik ja vanajumal peaksid inimesele kõige lähedasemad asjad olema,» sõnas ta ja vihjas kümnele käsule, millest üks keelab võõrast vara himustada.

Miks keeruline olukord kirikukaevu ümber üldse tekkis, on Väinaste sõnul tingitud vahetunud riigikorrast ja kellegi tehtud veast.

«See kaev puuriti Viru-Jaagupi aleviku jaoks, aga siis tuli teine riigikord ja kellegi nn näpuka» pärast on kaev praegu kirjadest kadunud. Olgugi et me teatasime, et kaev tuli reformi käigus Vinni vallale ja vallalt läks üle kommunaalile, mis oli 100-protsendilise osalusega Vinni valla oma,» selgitas vallavanem kunagi tehtud otsuseid.


Kui kuulutati välja Vinni kommunaalile pankrot, oli kaev paberitest välja jäänud. «Meie valla poolt tahtsime selle seadustada, kuna kirik andis kaevu kellelegi rendile, aga pabereid selle kohta pole,» jätkas Väinaste.


Viru-Jaakobi koguduse õpetaja Tarmo Linnas pikalt ei kommenteerinud, sest kohtuotsust pole ta ise veel näinud.

Tarmo Mikkal kinnitas, et I astme kohtuotsus on Vinni vallale teada juba märtsikuust. Seega tuleb vallal nüüd oma registrid üle vaadata, sest peremehetuks saab tunnistada ainult vallasvara, näiteks ehitised, mida üks maasse puuritud kaev kindlasti ei ole. Ometigi vald just seda väita püüdis ja mille vastu maavalitsus protestis.

Loe samal teemal «Kirikumaal asuv kaev paisutas üles suure tüli».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles