Michal tüliõunaks kujunenud alkoeelnõust: Reinsalu seisukoht on kaalutud (2)

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandus- ja kommunikatsiooniminister Kristen Michal.
Majandus- ja kommunikatsiooniminister Kristen Michal. Foto: Mihkel Maripuu

Reformierakondlasest majandusminister Kristen Michal toetab Reinsalu ja Ossinovski alkoholiseaduse eelnõu vaidluses justiitsministri argumente. «Selles on tõepoolest mitmeid olulisi puudusi,» kommenteeris ta eelnõu ennast.

Justiitsminister Urmas Reinsalu (IRL) ei kooskõlastanud eile tervise- ja tööministri Jevgeni Ossinovski (SDE) alkoholi- ja reklaamiseaduse eelnõu, millega oli kavas piirata nii napsumüüki kui ka selle reklaamimist. Ühe põhjusena tõi Reinsalu välja selle, et eelnõul puudus väljatöötamiskavatsus.

«Justiitsministeeriumi seisukoht on kaalutud, sest nende ülesanne on hinnata ka parimate kavatsustega eelnõude kvaliteeti,» ütles majandusminister Kristen Michal Postimehele.

Ta juhtis tähelepanu, et ka majandusministeerium jättis möödunud aasta lõpus eelnõu kooskõlastamata, kuna selles on Michali sõnul tõepoolest mitmeid olulisi puudusi, millele oli tähelepanu juhtinud ka näiteks kaubandus–tööstuskoda.

«Ei võta seda hinnata, kas tegemist on vabal ajal parimate sõpradega, antud juhul on eelnõu osas sisuline kriitika Urmas Reinsalu poolt asjassepuutuv ja saan sellest lähtudes öelda, et ta tegi oma tööd justiitsministrina nagu peabki.»

Pole nii kiiret kuskile

Michali sõnul võiski puuduste põhjuseks olla hea õigusloome põhimõtete mittejälgimine – nii mõnedki probleemid oleks tema arvates olemata olnud, kui eelnõu oleks kiirustamise ja vastandumise asemel asjassepuutuvate organisatsioonide ning teiste ministeeriumitega rahulikult läbi arutatud.

«Kuid õnneks pole ka maailmalõpp – seda saab nüüd edaspidi teha ning teha koos ja aega viitmata ka sellise eelnõu, mis on parem,» ütles Michal.

Majandusminister ei ole ka päris päri Ossinovski põhiargumendiga, et tegemist on kiireloomulise eelnõuga. «Nagu minu kirjas novembrist Ossinosvkile on öeldud –alkoholi liigtarbimise vastu võitlemine ja probleemi olemasolu ei saa olla kellelegi Eestis üllatus. See ei ole ka probleem, mida saab lahenda kampaaniakorras,» märkis Michal.

Reinsalu ja Ossinovski eilsel valitsuse pressikonverentsil.
Reinsalu ja Ossinovski eilsel valitsuse pressikonverentsil. Foto: Eero Vabamägi

Ossinovski ütles eile BNSile muu hulgas ka seda, et plaanib Reinsalu kriitikast hoolimata eelnõusse mõned parandused sisse viia ning sellega juba järgmisel nädalal valitsuskabinetti minna. Michal ei pea taolist kiirustamist kuigi mõistlikuks.

«Teema on seda väärt, et sellele aega kulutada ja koos lahendused üle vaadata. Praegu on vajalik teema pisut kiirustamise ja kõlavate sõnumite nahka läinud,» leidis ta.

Sellegipoolest tuleb teemaga Michali sõnul aega raiskamata tegeleda. «Oleme heameelega valmis ministeeriumi poolt panustama, kui kutsutakse, et eelnõu järgmine versioon saaks selline, et tal oleks tegelik, läbimõeldud mõju ning kõigile mõistetav plaan alkoholikahjude vähendamisse ja noorte kaitsmiseks.» 

Rohkem arutelu

Kas olukord võib olla hoopis loogiline jätk kahe ministri vahele kiilu löönud Partsi küsimusele? «Ei võta seda hinnata, kas tegemist on vabal ajal parimate sõpradega, antud juhul on eelnõu osas sisuline kriitika Urmas Reinsalu poolt asjassepuutuv ja saan sellest lähtudes öelda, et ta tegi oma tööd justiitsministrina nagu peabki,» sõnas Michal. 

Ta usub, et arukad lahendused lepitakse kindlasti kokku. «Lihtsalt rohkem arutelu ja vähem kõlavat vastandumist võib tõsiste teemade puhul tuua parema ja kestva toimega lahenduse. Ja see oleks juba hea tulemus.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles