Wimberg: maanoortel on valida kiriku ja Säästuka vahel

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Urmet alias Wimberg
Jaak Urmet alias Wimberg Foto: Liis Treimann

Kirjanik Jaak Urmet ehk Wimberg ütles ETV saates «Vabariigi kodanikud», et maapiirkondades ollakse kirikus tegev sageli seetõttu, et see on ainus võimalus tegevust leida.

Oma mõtte käis kirjanik välja seepeale, kui EELK kantsler õpetaja Urmas Viilma mainis, et kirik tegeleb palju noortega ja luterliku kirikuga seotud noorte arv on võrreldav näiteks skautide omaga.

«Mina arvan, et väga paljudes maapiirkondades ongi kirik ainuke tegevus, millega saab tegeleda,» märkis Urmet ja selgitas, et kui keskealine maal elav naine soovib laulukoori või käsitööga tegeleda, leiab ta selle võimaluse sageli vaid kiriku juurest. «Ma eelistaksin spordisaale, raamatukogusid,» lisas ta.

Kirjaniku sõnul viib tegevusepuudus kiriku rüppe ka noori. «Noored ja lapsed tahaksid palli taguda, tennist mängida, teha nagu Baruto, teha nagu Gerd Kanter ja ainus koht, kus nad saavad oma pingeid maandada, on Säästuka esine plats või kirik,» rääkis ta.

Wimberg lisas, et tema arvates on kirik nagu kaupmees turul, kes pakub küll koguduseliikmetele hüvesid, kuid tahab vastu «hingekesi».

Viilma ütles kriitikale vastates, et hingede osas on kirjanikuk õigus. «See on tõesti kiriku missioon – päästa inimesi Jumalale,» nõustus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles