Pildid: uurija tõi kohtusse kaks suurt kohvrit Savisaare kriminaalasjas kogutud tõenditega (11)

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Harju maakohtus arutati täna korruptsioonikahtlustuse saanud Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare kaitsjate taotlust tühistada tema kõrvaldamine Tallinna linnapea ametist. Uurija tõi kohtusse kaks suurt kohvrit kriminaalasjas kogutud tõenditega.

Kaitsjad Oliver Nääs ja Üllar Talviste vaidlustasid Edgar Savisaare linnapea ametist kõrvaldamise. Nääs kinnitas Postimehele, et nemad on seisukohal, et meede tuleks tühistada ja Edgar Savisaar tagasi ametisse ennistada.

«Nelja kuu jooksul ei ole olnud ühtegi etteheidet Edgar Savisaarele, et ta oleks tunnistajaid mõjutanud, mistõttu me ei usu, et oht selleks, et ta seda teeks reaalselt edaspidi, oleks suur, nii nagu prokuratuur väidab,» selgitas vandeadvokaat Oliver Nääs.

Teisalt on neli kuud olnud Nääsi sõnul ka väga pikk aeg selleks, et kõik tunnistajad üle kuulata. «Neid on väga lihtne leida. See on kõik avalik informatsioon, kes need inimesed on,» tõdes ta.

«Nelja kuu jooksul ei ole olnud ühtegi etteheidet Edgar Savisaarele, et ta oleks tunnistajaid mõjutanud, mistõttu me ei usu, et oht selleks, et ta seda teeks reaalselt edaspidi, oleks suur.

Nääs rõhutas, et kui oht tunnistajate mõjutamiseks oleks väga suur, siis tuleks kahtlustatava suhtes rakendada hoopis teistsugust meedet – isik tuleks võtta vahi alla. «Täna on ta Keskerakonna juht, istub Toompeal ja on erakonna esimees ja seda liini pidi oleks ju see nn mõjutustegevus täpselt samamoodi võimalik. Nii et selle meetme osas me ei näe mitte mingit praktilist väärtust, see muutub karistuseks mingi hetk,» nentis ta.

Uurija tõi täna kohtusse kaks suurt kohvrit, mis sisaldasid Savisaare kriminaalasjas seni kogutud tõendeid. Seda, mis seal sees oli, kaitsjad ei teadnud. «Meile seda jätkuvalt ei näidatud, see menetlus on praegu selliselt üles ehitatud,» nentis Nääs.

Riigiprokurör Laura Vaik ütles, et prokuratuur esitles kohtule kriminaalasjas seni kogutud tõendeid ja andis toimikud kohtule üle.

Vaik sõnas, et kuna kriminaalasja arutamine toimus kinniste uste taga, siis kaitsjate taotluse sisu ta kommenteerida ei saa. Prokuratuur on jätkuvalt seisukohal, et Edgar Savisaar võib hakata tunnistajaid mõjutama ja vaidles vastu kaitsjate taotlusele tühistada tema ametist kõrvaldamine. Prokuratuuri hinnangul on meede jätkuvalt põhjendatud ja vajalik.

Savisaare kaitsja vandeadvokaat Oliver Nääs esitas eelmisel reedel Euroopa Inimõiguste Kohtule kaebuse seoses sügisel otsustatud Edgar Savisaare ametist kõrvaldamisega.

Harju maakohus langetab otsuse Edgar Savisaare ametist kõrvaldamise tühistamise kohta kolmapäeval.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles