USA eksdiplomaat ei toeta NATO laienemist

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endised USA suursaadikud Moskvas:(vasakult) Thomas Pickering, James Collins ja Jack F. Matlock.
Endised USA suursaadikud Moskvas:(vasakult) Thomas Pickering, James Collins ja Jack F. Matlock. Foto: Kubedinov Igor/COVI

USA endise Moskva suursaadiku Jack Matlocki hinnangul pole NATO laienemine Gruusiasse ja Ukrainasse Ühendriikide ega ka alliansi huvides.


Matlock kritiseeris USA presidendi George W. Bushi välis- ja julgeolekupoliitikat, mis toetab tugevalt Ukraina ja Gruusia ühinemist NATOga, kuid on muutnud halvaks nii USA kui ka NATO liikmesriikide vahelised suhted Venemaaga, vahendas Reuters.

Matlocki kinnitusel on mitmed Euroopa riigid kahtleval seisukohal, kas Ukraina ja Gruusia püüdluseid toetada. Samuti tuletas ta meelde, et mitmed USA analüütikud on avaldanud arvamust, et just Ühendriikide tugev toetus Gruusiale sai augustis toimunud sündmuste ajendiks.

«Igal riigil peaks olema õigus taotleda pääsu igasse allianssi, kuhu iganes ta soovib. Aga igal alliansil ja selle igal liikmel peaks samuti olema õigus otsustada, kas nende huvides on üks või teine liige vastu võtta,» ütles Matlock Washingtonis toimunud foorumil, millest võtsid osa endised USA ja Venemaa suursaadikud.

«Ma tahan öelda, et see pole USA ega ka NATO huvides,» täpsustas Matlock, kes oli USA suursaadik Moskvas aastatel 1987-1991.

Tema hinnangul pole Gruusia suutnud lahendada territoriaalseid vaidlusi naabritega ja ootab selleks NATO abi. Ukraina liitumispüüdlusi raskendab tema arvates asjaolu, et suurem osa elanikkonnast on alliansiga liitumise vastu, mis võib riigi lõhestada.

Matlock avaldas arvamust, et USA strateegiline koostöö Moskvaga pole võimalik, kui lääneriigid jätkavad Ukraina ja Gruusia püüdluste toetamist. Foorumil osalenud endised diplomaadid olid ühel meelel, et NATO laienemine on peamine tegur, mis kahjustab alliansi ja Venemaa suhteid.

Matlock ja teised endised diplomaadid rõhutasid, et kui alliansi liikmesriigid jätkavad Venemaa arvamuse eiramist, siis võib see viia tõsiste tagajärgedeni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles