Videod: vaata, miks ei võitnud kanepi legaliseerimise petitsioon «Laske elada» poliitikute südameid (2)

Madis Vaikmaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski sõnul tuleks vähendada kõikide, ka legaalsete uimastite tarbimist.
Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski sõnul tuleks vähendada kõikide, ka legaalsete uimastite tarbimist. Foto: Videokaader

Riigikogu õiguskomisjon arutas koos ekspertidega petitsiooni «Laske elada», mille eesmärk on kanepi legaliseerimine ja narkosurmade vähendamine. Kuigi legaliseerimist poliitikud ei luba, on plaanis liikuda edasi ravikanepi kasutamisega.

Kanepi legaliseerimisest on viimasel ajal küll palju räägitud, kuid tervise- ja tööministri Jevgeni Ossinovski seisukoht on endine: uimastite legaliseerimist Eestis ette näha ei ole. Kanepi legaliseerimise asemel on riigi prioriteediks hoopis opioidisõltlaste arvu vähendamine ja ravi.

Samas võib petitsiooni poolehoidjate jaoks pidada väikeseks võiduks asjaolu, et Ossinovski tahab kanepi teemal arstide teadlikkust tõsta, kuna kanepit sisaldavate ravimite kasutamine juba ammu legaalne. Suure paberitöö tõttu pole arstid sellest võimalusest seni kinni hakanud.

Vaata videost, kuidas Ossinovski kavatseb toime tulla Eesti HIV-epideemiaga, mille poolest oleme «päris mitme Aafrika riigiga umbes samas kategoorias.»

Politsei arvamuse kanepi legaliseerimise kohta edastas õiguskomisjonile PPA Lääne prefekt Kaido Kõplas. Tema sõnul on probleemiks üleüldine narkootiliste ainete pruukimine, mille üheks osaks on mõnuainete tarvitamine noorte hulgas.

Ilmselgelt on fentanüül suur probleem ja seda nii petitsiooni koostajate kui ka politsei hinnangul. Samas teeb politseile muret ka see, et fentanüüli sõltuvuse raviks mõeldud metadoon levib tänavatel. Probleem on äärmiselt tõsine, sest metadoon üksi või koos teiste narkootiliste ainetega põhjustas möödunud aastal 12 inimese surma.

Riigikogu õiguskomisjoni istungil esindas petitsioonile «Laske elada» allakirjutanuid aktivist Siim Tuisk. Tema sõnul oli istungil osalenud justiitsminister Urmas Reinsalu soov lahendada probleeme senisest veelgi suuremate karistustega.  

Tuisu nägemuses peaks karistamise asemel minema hoopis kanepi legaliseerimise teed. Fentanüülisõltuvuse raviks võiks aga kasutada mõnd muud ainet ning samuti tuleks parandada selle ravi kättesaadavust.

Pöördumises «Laske elada» soovitakse lisaks kanepi legaliseerimisele õigust kasvatada kanepit omaks tarbeks ning suurendada raviotstarbel kasutatava kanepi kättesaadavust.

Samuti soovitakse, et kanepi müügi üle kehtestataks riiklik regulatsioon ja kontroll. Kollektiivne pöördumine sisaldab ka üleskutset töötada välja, võtta vastu ja viia ellu strateegia narkosurmade vähendamiseks Eestis.

Riigikogu õiguskomisjoni esimehe Heljo Pikhofi sõnul lubas tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski tegeleda võõrutusravi arendamisega ning justiitsminister Urmas Reinsalu karistuspoliitika küsimustega. Samuti märkis Pikhof, et riik peaks üle vaatama kanepi raviotstarbel kasutamise võimalused. Õiguskomisjon pöördub selle teema juurde tagasi paari kuu pärast, lubas Pikhof.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles