Kuressaare elanikud peavad pesumaja müra üliohtlikuks

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks oma firma loojatest otsustas teha pesumaja.
Üks oma firma loojatest otsustas teha pesumaja. Foto: Sille Annuk

Kuressaare Kadaka tänava seitsme eramu omanikud ja elanikud pöördusid linnavalitsuse poole avaldusega, milles tunnevad muret Talli tänava hoones edaspidi avatavast pesumajast kostuma hakkava müra pärast, nimetades tekkivat olukorda üliohtlikuks.

Kaebus müra kohta laekus mullu ka terviseameti Saaremaa esindusele, kirjutab ajaleht Meie Maa.

Linnavalitsus tellis möödunud aasta augustis terviseametilt OÜ Linna Pesumaja kinnistult tuleva mürataseme hindamiseks mõõtmise, mille tulemusena selgus, et Kadaka 24 kinnistu eluhoone välisterritooriumil on päeval müratase 50,8 detsibelli (dB), mis ületab napilt elamu välisterritooriumile kehtestatud piirnormi 50 detsibelli. 

Ühe kohaliku elaniku väitel toimus mõõtmine ajal, mil ventilaatorid olid välja lülitatud, mistõttu müra olevat olnud reaalsest palju väiksem. Pärast 26. septembri põlengut pesumajas palus terviseamet ettevõttel kahjude likvideerimise käigus müramõõtmiste tulemusi arvestada ning viia ventilatsioonisüsteemist tulenev müra nõuetele vastavaks.

OÜ Linna Pesumaja esitas möödunud aasta lõpus linnavalitsusele ehitusloa taotluse Talli 13 hoone ümberehitamiseks. Linnavalitsus andis OÜ-le Abiks Ikka ehitusloa hoone ümberehitamiseks eelprojekti alusel. Komisjon esitas ettevõttele nõude koostada põhiprojektiga paralleelselt välismürataseme kaart, mis ulatub naaberkinnistutele ja millest lähtuvalt leitakse põhiprojektis selline lahendus, mille puhul külgnevate elamute territooriumitel ei ületata kehtestatud mürataset. 

Kuressaare abilinnapea Mart Mäeker kinnitas oma vastuskirjas murelikele elanikele, et linnavalitsus ei väljasta ettevõttele Talli 13 hoone kasutusluba, kui välismürataseme kaart või kohapeal toimunud müra mõõtmine näitab lubatud mürataseme ületamist naabrusesse jäävatel kinnistutel.

«Linnavalitsus ei saa keelata OÜ-l Abiks Ikka tegutsemist Talli 13 kinnistul pesumajana, kui tema poolt tekitatav keskkonnamõju jääb igakülgselt normi piiresse,» märkis Mäeker. Linnavalitsuse andmetel ei ole Linna Pesumaja näol tegemist üliohtliku ettevõttega.

Linna Pesumaja juhataja Margus Merilo sõnul mingisuguseid kapitaalseid ringitegemisi pesumajas ei ole vaja tegema hakata, sest müranorm oli ületatud niivõrd vähe. 

«Mõõtmine tähelepanuta ei jäänud. Eks meetmed ole ikka kasutusele võetud. Millised, neid ei pea ma ajalehe kaudu teada andma. Meie saame kõik oma load korda. Me jääme igatpidi normidesse,» lubas Merilo. Mis ajal pesumaja taas avatakse, seda ei osanud ta veel öelda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles