Riigitöötajate kasutuses on 179 asutuse krediitkaarti

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tiit Reinberg / Järva Teataja

Rahandusministeeriumi andmetel on ministeeriumide, nende allasutuste ja põhiseaduslike institutsioonide töötajatele välja antud 179 krediitkaarti, millest pea kolmandik on kasutusel siseministeeriumi valitsemisala asutustes.

Rahandusministeerium teatas eile Vabaerakonda kuuluva riigikogu liikme Andres Herkeli kirjalikule küsimusele vastuseks, et ministeerium saab anda infot üksnes ministeeriumide valitsemisalades väljastatud kehtivate krediitkaartide ja nende limiitide kohta, laekunud summade ja tehtud maksete kohta omab infot asutus, kellele konto kuulub.

Ministeeriumi andmetest selgub, et enim ehk 57 krediitkaarti on kasutusel siseministeeriumi valitsemisalas, kuhu kuulub ka hiljuti kaardiskandaali sattunud Elmar Vaheri juhitud politsei- ja piirivalveamet. 20 krediitkaarti on väljastatud haridus- ja teadusministeeriumi, 19 kaitseministeeriumi, 16 kultuuriministeeriumi ja 14 välisministeeriumi valitsemisalas.

Rahandusministeeriumi valitsemisala töötajate kasutuses on 10, maaeluministeeriumi valitsemisalas kaheksa, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi valitsemisalas kuus ning nii keskkonnaministeeriumi valitsemisalas kui presidendi kantseleis viis krediitkaarti.

Neli kaarti on välja antud justiitsministeeriumi ja sotsiaalministeeriumi valitsemisalas ning riigikantseleis, kaks krediitkaarti riigikogu kantseleis, riigikohtus ja riigikontrollis ning üks kaart õiguskantsleri kantseleis.

Samuti näitavad rahandusministeeriumi andmed, et tipp-poliitikutest on krediitkaart kaitseminister Hannes Hansol, kultuuriminister Indrek Saarel, siseminister Hanno Pevkuril ja riigikogu esimehel Eiki Nestoril, kelle kaardilimiit on vastavalt 2000, 3200, 4000 ja 6500 eurot.

Keskmine kaardilimiit on ministeeriumi andmete kohaselt veidi enam kui 4000 eurot. Suurimad ehk 14 000 – 25 000 euro suurused limiidid on kaartidel presidendi kantseleis.

Rahandusministri ülesandeid täitev sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna selgitas, et rahandusministeeriumi riigikassa osakond väljastab krediitkaarte asutuse juhi taotluse alusel ning otsuse, kas ja kellele on krediitkaarti vaja, teeb asutuse juht.

«Riigikassa ülesandeks on üksnes tehniliselt abistada krediitkaardi avamisel ja selle sulgemisel. Krediitkaartide kasutamise üle peab järelevalvet teostama asutuse juht,» kirjutas ta Herkelile vastates ning lisas, et asutus vastutab kaardiandmete edastamise ja tehtud tehingute eest täies ulatuses ning peab tagama ka raha olemasolu.

Riigikassa on Tsahkna sõnul kontaktpunkt pankadega suhtlemisel tehnilistes aspektides. «Võime kinnitada, et viimase kolme aasta jooksul ei ole olnud juhtumeid, kus rahandusministeeriumile oleks esitatud kaartide väärkasutusest tulenevaid nõudeid,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles