Rõivas: alkoholipiirangute eelnõu hakati menetlema valest otsast (2)

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Taavi Rõivas
Peaminister Taavi Rõivas Foto: Elmo Riig

Peaminister Taavi Rõivas väljendas veendumust, et valitsus jõuab alkoholipiirangute eelnõu suhtes kokkuleppele, ning arvas, et osade ministrite vastuseis on tekkinud vaid seetõttu, et menetlust alustati valest otsast.

«Probleem on lihtsalt selles, et eelnõu menetlemisega alustati veidi valest otsast. Sellistel puhkudel, kus on vaja detailides saada poliitiline sisend, on üldiselt mõistlik tulla ministril kõigepealt valitsuskabinetti, saada sealt poliitiline kokkulepe ja siis, ametkondliku kooskõlastuse käigus saadakse paika kõik kõige väiksemadki detailid. Praegu on alustatud n-ö ametkondlikust kooskõlastusringist ja kabinetinõupidamisele toome selle küsimuse esimesel võimalusel,» kirjeldas Rõivas riigikogu infotunnis. «Me oleme kokku leppinud tervise- ja tööministriga, et kabinetti see tuleb ja saame kõik need asjad selgeks rääkida.»

Rõivas lisas, et tema kogemuse järgi tasub suure hulga piirangute asemel keskenduda vaid sellistele, mis ka päriselt toimivad. «Lihtsalt moe pärast hästi palju piiranguid teha ei ole mõistlik.»

Rõivas märkis ka, et praegu kooskõlastusel olevas alkoeelnõus on ettepanekuid, mis ei ole varem alkoholi rohelises raamatus kokku lepitud.«Näiteks on selles eelnõus välja pakutud see, et võiks olla võimalus telereklaamis lausa stsenaariume kellegi riikliku stsenaariumikirjutaja poolt ette kirjutada. Ütleme, rohelise raamatu loogika ja kandev idee on pigem see, et elustiilireklaame mitte lubada ehk siis võtta reklaamidest inimesed välja, kus alkoholi kujutatakse kui pidutsemise ja edukas olemise vältimatut osa,» tõi ta näite. «Selles on ka koalitsioonis kokku lepitud.»

«Rohelises raamatus ei ole vältimatult minu mälu järgi kirjas seda, et kaupluste vaheseinad peavad olema ilmtingimata läbipaistmatud. See toob kaasa suurtele kettidele lausa kümnetesse miljonitesse ulatuvaid, ka kõige tavalisematele väiksematele poodidele tõenäoliselt kümnetesse tuhandetesse ulatuvaid täiendavaid investeeringuid,» lisas Rõivas. «Küll aga on olemas kokkulepe ja ka rohelise raamatu põhimõte, et alkohol peaks olema müügis eraldi alal.»

«Sellised asjad, mida võib pidada detailideks, aga nii mõnegi jaoks on küllalt põhimõttelised detailid,» nentis peaminister.

Tõhusad meetmed

«Milles on minu hinnangul valitsusliidu erakondade üksmeel, on see, et võiks näiteks alkoholi välireklaami keelata, võiks keelustada tulevikus elustiilireklaamid ja võiks olla ka alkoholireklaamides selgelt välja öeldud hoiatused, et tegemist on tervisele kahjuliku tootega, nii nagu on mitmetes muudes reklaamides hoiatused olemas,» kinnitas Rõivas.

Rõivas tõi ka välja, mis tema hinnangul on tõhusaimad meetmed. «Kõige suuremad probleemid minu hinnangul on esiteks see, et alaealistele ei oleks alkohol kättesaadav. Ma leian, et selleks on kõige tõhusam ja kõige paremini tõestatult tõhusam meede, et alkohol ei oleks kättesaadav, kontrollostud. Siis ma saame olla täiesti kindlad, et müüja, müües alaealisele alkoholi, teab, et ta riskib oma töökohaga, riskib suure trahviga.»

«Teiseks, ma pean väga oluliseks, et tegeleda alkoholi liigtarbimisega. On väga konkreetsed meetmed, mis selle vastu aitavad. Kõige tõhusam meede – ja kõik uuringud, mida mina olen näinud, on seda kinnitanud, samuti Eesti enda kogemus on seda kinnitanud –, et kõige tõhusam meede on aktsiisitõus,» sõnas Rõivas ja lisas, et selle meetodi töötamine on tõestatud. 

Sotsiaalministeeriumi ettevalmistatud alkoholi- ja reklaamiseaduse eelnõuga on kavas piirata nii alkoholimüüki kui ka selle reklaamimist. Eelmisel nädalal puhkes tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski ja justiitsminister Urmas Reinsalu vahel sõnasõda pärast seda, kui viimane oli eelnõu kooskõlastusringil tagasi lükanud, põhjendades, et seaduse loomist oleks tulnud alustada seaduse väljatöötamiskavatsuse valitsuskabinetti toomisest. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles