Riigikogu arutas välispoliitika sõlmküsimusi (8)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter

Riigikogus toimus neljapäeval olulise tähtsusega riikliku küsimusena välispoliitika arutelu.

Välispoliitika aastakõne pidas riigikogus välisminister Marina Kaljurand, kelle sõnul nõuavad järgmised aastad Eesti välisteenistuselt tööd julgeolekukeskkonna stabiilsuse nimel. Tema sõnul töötab Eesti NATO edasise tugevdamise heaks, meie tähelepanu keskmesse jääb Vene-Ukraina konflikt ning prioriteediks on Ukraina toetamine territoriaalse terviklikkuse taastamisel ja suveräänsuse kindlustamisel. Samuti nimetas ta järgmiste aastate prioriteediks rändekriisi ohjamist ja lahendamist Euroopas.

Ettekande järel said saadikud esitada Kaljurannale tunni aja vältel ka küsimusi. Mitmetes riigikogu liikmetes tekitas kummastust asjaolu, et juba kõne ajal registreerusid küsimuse esitamiseks valdavalt Kaljuranna erakonnakaaslased Reformierakonnast. Kinnitamata andmetel soovisid nad nii takistada Kaljuranda riigikogu saalis varemgi rünnanud opositsioonilise Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) saadikute küsimist.

Vabaerakonna fraktsiooni aseesimees Andres Ammas nimetas opositsioonisaadikute küsimuste blokeerimist rahvaesinduse mõnitamiseks ja ebademokraatlikuks pretsedendiks. «Jääb mõistatuseks, mida välisminister ja tema erakond kardavad. Opositsiooni vahel ka kriitilistele küsimustele vastamine ei käi ju kompetentsele ministrile üle jõu,» ütles ta pressiteates.

Tema hinnangul on Reformierakond «vist omaks võtnud» Venemaa riigiduuma endise spiikri ja Vladimir Putini liitlase Boriss Grõzlovi seisukoha, et parlament ei ole koht diskussiooniks. «Oleme riigikogu esimese aasta jooksul näinud kobareelnõu läbisurumist, sahkerdamist niinimetatud katuserahadega, aga niisugust opositsioonisaadikute «metsa saatmist» pole seni olnud. See on tragikoomiline,» lisas Ammas.

Samuti opositsioonilise Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson avaldas Twitteris arvamust, et Reformierakond ei usalda Kaljuranna võimet küsimustele vastata, mistõttu küsitakse ette kokku lepitud küsimusi.

Opositsioonisaadikutest said välisministrilt küsida vaid keskerakondlased Aadu Must ja Tarmo Tamm, vabaerakondlane Andres Herkel ning EKRE saadik Arno Sild.

Reformierakondlane Imre Sooäär nimetas opositsiooni süüdistusi siiski alusetuks. Tema sõnul on riigikogu saal saadikuid täis ja kõigil on küsimuse esitamiseks võrdsed võimalused. «Äkki oli süüdistajatel alles uneliiv silmades, kui istung algas?» küsis ta.

Tema sõnul on välispoliitika arutelu alati kuum teema ja ka välisministri ettekanne on ajaliselt piiratud. «Kui opositsioon ei suutnud istungi alguseks unest ärgata ja oma küsimusi välja mõelda, siis tuleks võib-olla varem üles tõusta. Et täna toimub olulise riikliku tähtsusega küsimusena välispoliitika arutelu, on juba mitu kuud teada olnud. Kinnitan, et minu küsimusi pole riigikogus mitte kunagi mitte keegi ette kirjutanud,» kirjutas ta Facebookis.

Välispoliitika arutelul esines täna ettekandega ka parlamendi väliskomisjoni esimees Sven Mikser.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles