Endine Tabasalu kooli direktor: olen kõigest kergelt šokis (7)

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tabasalu ühisgümnaasiumis allkirjastati Tabasalu ja Laagri riigigümnaasiumide rajamise lepingud. Pildil direktor Carolin Kadaja.
Tabasalu ühisgümnaasiumis allkirjastati Tabasalu ja Laagri riigigümnaasiumide rajamise lepingud. Pildil direktor Carolin Kadaja. Foto: Liis Treimann

Möödunud nädala lõpus ametist lahkunud Tabasalu ühisgümnaasiumi direktor Carolin Kadaja, kes väidetavalt käskis lapsed haridusministri külaskäigu ajaks silma alt ja kuuldekaugusest peitu viia, eitas ETV saates «Pealtnägija» süüdistusi enda aadressil ja tõdes, et see kõik oli meedia võimendus.

Kadaja rääkis möödunud nädalal Postimehele, et võtab koolijuhina vastutuse ja esitab lahkumisavalduse. Ta selgitas, et astub tagasi nii oma alluva apsaka kui ka meedia võimenduse tõttu.

Samuti väitis ta intervjuus «Pealtnägijale», et juhtunu oli tõeline meedia võimendus ning väide, justkui oleks ta käskinud lapsed haridusministri Jürgen Ligi külaskäigu ajaks peitu viia, ei vasta tõele.

«Siin tuleks ükskordki tõde lauale seada. Meil on väga suur kool ja ülerahvastatud kool, ma julgeks öelda. Selles siginas-saginas, kus on nii-öelda libiseva graafiku ajal söögivahetunnid, koolitunnid, korraga sööb sööklas 270 õpilast ja aatrium on otse aula kõrval ehk aula asub kolme erineva õppehoone ristumispaigas - peamaja, algklasside maja ja ka spordikompleksi viiv galerii -, oli minu poolt tugev suunis tugevdada korrapidamist, et sellel üritusel oleks üldse sõnavõtte ja kõnesid kuulda,» rääkis ta.

Ta täpsustas, et tema andis korralduse, et üritus toimub 22. jaanuaril kell 13 ja palus aatriumis korrapidajate ja õpetajate tugevdatud valvet. 

«Aga see, millest on saanud nii suur teema, lapsevanemate sotsiaalmeedias tõstatatud teema, et anda eraldi tundideks korraldus ja teha pikem koolitund, siis ma tõesti kinnitan, et pole seda koostanud, kavandanud ega seda kirja välja saatnud,» kinnitas ta.

Kadaja on varem öelnud, et kirja riigigümnaasiumide lepingute allkirjastamise päeval tunniplaani ümberkorralduste kohta saatis õpetajatele õppejuht, mitte tema.

Ta selgitas «Pealtnägijas», et Tabasalu ühisgümnaasiumis on tööl kaks õppejuhti, kelle igapäevaseks tööks ongi erinevate ürituste ja sündmuste korraldamine. «Ma veelkord rõhutan, et see töö on toimunud heas koostöös. Mul ei ole mitte kunagi olnud põhjust oma tublide õppejuhtide töös kahelda.»

Ta lisas, et ei taha süüd kellegi kaela veeretada. «Juht vastutab kõige ees koolis ja seda kellegi teise süüks ajada ei ole mul kavas olnud. Aga suunised üldiselt, et toimub selline üritus majas, see räägiti kõik läbi, kuid detailsest korraldusest kellaaegade osas ei olnud ma tõesti teadlik,» kinnitas ta, et sai isegi sellest teada alles 21. jaanuari õhtul sotsiaalmeedia vahendusel.

Kadaja tõdes, et ta ei oleks iial ette kujutanud, et temast saab Eesti skandaalseim direktor. «Ühest eksitusest, mida ikka vahel ette tuleb, mis lahendatakse, mis võetakse õppetunniks, on puhutud üleriigiline skandaal,» tõdes endine direktor.

«Võtsin vastutuse ja astusin tagasi»

21. jaanuari õhtul hakkas sotsiaalmeedias paisuma skandaal.

«Mulle helistas vallavanem ja juhtis tähelepanu, et palun vaata, mis praegu sotsiaalmeedias Harku valla Facebooki lehel toimub,» meenutas direktor, et ta sai kõne umbes kella 21 paiku õhtul.

«Sealt nägin, et on tõepoolest pahameeletorm. Helistasin kohe õppejuhile ja taastasime üheskoos tavalise koolipäeva. Saatsin 25ndal jaanuaril umbes 2000 lapsevanemale välja selgituskirja, kus ma vabandasin, et selline lugu juhtus.»

Loe lisaks:

Endine direktor tõdes, et tal on väga kahju, kuidas meedia on antud teemat käsitlenud. 

Tabasalu ühisgümnaasiumi hoolekogu algatas pärast 22. jaanuaril Tabasalu ühisgümnaasiumis toimunud pidulikku sündmust, kus allkirjastati haridus- ja teadusministri Jürgen Ligi osalusel kahe riigigümnaasiumi rajamise lepingud, mis pälvis palju negatiivset avalikku tähelepanu, uurimise.

Väidetavalt on probleemid koolidirektoriga siiski pikaajalised ja antud intsident oli lihtsalt viimne piisk karikasse. 

Küsimusele, miks talle ikkagi selg keerati, kostis Kadaja, et kooli maine sai meedia võimendusel väga suure löögi.

«Kooli ligi 2000 lapsevanema nimel on käputäis inimesi võtnud väga selge seisukoha ja kõik osapooled n-ö vaatasid üksteise otsa, mida üks või teine arvab, ja ühest läks edasi teise arvamus. Ja lõppkokkuvõttes see dominoefekt otsiski sellele loole süüdlast. Koolijuht peab vastutama ja võtangi vastutuse ja astungi tagasi. Näen, et selles kontekstis on see kõigile osapooltele parim,» tõdes ta.

Mis saab aga edasi? «Kuna see asi on väga värske, siis ma hetkel tahaks võtta aega, et järele mõelda,» märkis ta, et ei tahaks hetkel millegagi kiirustada. «Ka mina olen kogu sellest lõppfinaalist n-ö kergelt šokis.»

Harku vallavanem Kaupo Rätsepp lõpetas 5. veebruaril Tabasalu ühisgümnaasiumi direktori Carolin Kadajaga viimase esitatud lahkumisavalduse alusel töösuhte. Enne seda kohtus ta veel korra koolijuhiga.

Vald kuulutab peagi välja konkursi Tabasalu ühisgümnaasiumile uue direktori leidmiseks.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles