Valitsus presidendi abikaasa hüvede muutmist ei toetanud (1)

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evelin Ilves ja Ieva Ilves
Evelin Ilves ja Ieva Ilves Foto: Postimees / kollaaž

Valitsus ei toetanud EKRE eelnõu presidendi ametihüve seaduse muudatusteks, mille eesmärk oli muuta presidendi abikaasa esindustasu saamise korda.

Justiitsministeerium tegi valitsusele ettepaneku eelnõu mitte toetada. Rahandusministeerium põhjendas oma eitavat seisukohta sellega, et analüüs eelnõu algatamiseks pole piisav.

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsiooni eelnõuga sooviti täiendada presidendi abikaasaga seotud hüvede kehtivat regulatsiooni selliselt, et presidendi abikaasal tekib pärast presidendi ametivolituste lõppemist igakuisele esindustasule õigus vastavuses presidendi ametisoleku ajal presidendi abikaasaks olemise ajale. Tasu suurust hakatakse eelnõu järgi määrama presidendi ametis oldud päevade jagamisel presidendi ametiajal presidendi abikaasaks olemise päevade arvuga. Presidendi ametisoleku päevad kokku moodustavad 100 protsenti arvestuse aluseks olevast summast. 

Kehtiva seaduse kohaselt on presidendi abikaasal pärast presidendi ametivolituste lõppemist õigus saada igakuist esindustasu, mille suurus on 20 protsenti presidendi ametipalgast kuni abikaasa surmani.  

EKRE soovis selle eelnõuga lahendada tekkinud ebaõiglust. «Endine esileedi [Evelin Ilves] oli presidendi kõrval üheksa aastat, aga praeguse seaduse kohaselt jääks presidendi eksabikaasa esindustasust ilma. Samas presidendiga hiljuti abiellunud Ieva Kupce on esileedi rollis vaid mõned kuud ja hakkaks pärast Ilvese ametiaja lõppu saama elu lõpuni igas kuus esindustasu 20 protsenti presidendi ametipalgast ehk praeguse seisuga umbes 1000 eurot,» ütles EKRE fraktsiooni esimees Martin Helme.

Helme nimetas sellist olukorda ebaõiglaseks, sest EKRE hinnangul on kuivõrd Evelin Ilves esindustasu rohkem välja teeninud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles