Advokatuur arvas Alla Raudsepa oma ridadest välja

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Advokaat Alla Raudsepp.
Advokaat Alla Raudsepp. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Advokatuuri juhatus otsustas käesoleval nädalal enda ridadest välja arvata kriminaalkuriteos lõplikult süüdi jäänud vandeadvokaadi Alla Raudsepa.

Advokatuuri kantsleri Kristel Voltenbergi sõnul heidetakse advokatuuriseaduse kohaselt advokaat advokatuurist välja juhatuse otsuse alusel, kui tema suhtes on jõustunud süüdimõistev kohtuotsus tahtlikult toimepandud kuriteo või muu kuriteo eest, mis teeb võimatuks advokaadina tegutsemise. Advokatuuri juhatus tegi Raudsepa väljaarvamise otsuse teisipäeval.

Valeütlustele andmisele kihutamises süüdistatud tuntud advokaadi Alla Raudsepa süüdimõistmine jõustus mullu detsembris riigikohtu lahendiga lõplikult.

Kui Pärnu maakohus leidis tunamullu suvel, et Raudsepa süüdi tunnistamiseks tunnistaja kihutamises valeütluste andmisele pole piisavalt tõendeid, siis ringkonnakohus asus sama aasta novembris vastupidisele seisukohale ning mõistis advokaadi süüdi. Karistuseks määras ringkonnakohus Raudsepale rahalise karistuse 300 päevamäära ehk 4500 euro ulatuses, nagu oli eelnevalt nõudnud ka Lääne ringkonnaprokurör Merike Lugna.

Seejärel pöördus Raudsepp riigikohtusse, kus saavutaski mullu aprillis osalise kohtuvõidu. Nimelt leidis riigikohus, et teise astme kohtu koosseis polnud otsust langetades määrustepärane. Seetõttu tuli Tallinna ringkonnakohtul kaasust uuesti vaagida, ning seda uues kohtukoosseisus.

Mullu juunis tegi ringkonnakohus uue otsuse, tunnistades Raudsepa taas süüdi valeütlustele andmisele kihutamises. Karistuseks määras kohus rahalise karistuse 300 päevapalga ehk 4500 euro ulatuses. See teeb tuntud vandeadvokaadi päevateenistuseks 15 eurot.

Ka selle otsuse peale esitas Raudsepp kassatsioonkaebuse riigikohtusse, mis jõudis lõpplahendini detsembris. Kõrgeim kohtuaste leidis, et ringkonnakohtu süüdimõistev otsus tuleb jätta muutmata ning seega Alla Raudsepa kassatsioonkaebus rahuldamata.

Lääne ringkonnaprokuratuur süüdistab Raudseppa ühe menetlusosalise kallutamises valeütluste andmisele ühes narkosüüasjas, milles mees oli tunnistaja. Süüdistuse järgi kallutas Raudsepp 2013. aasta 15. jaanuaril Lääne prefektuuri korrakaitsebüroo Pärnu arestikambri uurimistoas Leonardit andma tunnistajana teadvalt valeütlusi samal päeval Pärnu maakohtus toimunud kohtuistungil üht süüalust puudutavas kriminaalasjas. Leonard pidi kohtuistungil ütlema, et süüalune rääkis talle politsei koostööettepanekust 2012. aasta kevadel. Tegelikult toimus see vestlus aga 2011. aasta sügisel. Samuti pidi Leonard andma ütlusi, et ta rääkis kõnealusest koostööettepanekust süüalusele, kuigi tegelikult ta seda ei teinud. Raudsepp veenis tunnistajat, andes talle korduvalt selgelt mõista, et ta peab rääkima 2012. aasta kevadel toimunud jutuajamisest. Valeütlustele kihutamise kaudu tahtis süüdistatav moonutada tõendamiseseme asjaolu, et süüalune soovis 27. aprillil 2012 osta narkootilist ainet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles