Galerii: mürgistusest terveks ravitud merikotkas pääses loodusesse tagasi

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Maaülikooli doktorant Madis Leivits ja keskkonnaminister Marko Pomerants lasid täna hommikul Tartumaal Peipsiääre vallas Varnja piirivalvekordoni juures loodusesse tagasi merikotka, kes sattus Eesti maaülikooli ravile seoses pliimürgistusega.

Leivits märkis, et igal aastal toob intensiivne jahiperiood kaasa haigete või surnud merikotkaste leide loodusest. Enamikul juhtudel on nende kotkaste haiguse või surma põhjuseks pliimürgistus, sest nad on tarbinud jahitud ulukiliha, mis on saastunud pliiga. Lindudele enamasti surmav plii pärineb kuulidest ja haavlitest, mis on kasutusel jahinduses.

Kuigi juba väga väike kogus pliid on lindudele surmav, pole see ka inimesele ja teistele loomadele kaugeltki ohutu. Leivitsa sõnul ohustab pliimoonaga jahitud ulukiliha tarbimine inimese tervist, kuna sellel on negatiivne mõju pea kõigile elundsüsteemidele, ka vaimsetele võimetele. Leivits paneb jahimeestele südamele, et jahipidamisel kasutataks keskkonnale ja elusorganismidele ohutumat pliivaba laskemoona.

«Täna vabastatud linnu päästis Tartumaa jahimeeste kiire käitumine. Haige lind toimetati ruttu kliinikusse, kus ta sai agressiivset ravi plii ning mürgistusega kaasnevate komplikatsioonide vastu. Lind on nüüdseks terve ja treenitud ning valmis minema tagasi loodusesse,» rääkis Leivits.

Aastas jõuab Leivitsa kätte üle kümne merikotka, kellest enamik on paraku juba surnud. 2015. aastal jõudis tema hoole alla neli elusat lindu, kellest kaks õnnestus terveks ravida ja loodusesse tagasi lasta. Üks lind eutaneeriti, sest tal oli mitu vana lahtist luumurdu, ning üks lind suri kaugele arenenud mürgistuse tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles