Savisaar: Reformierakond eksib rängalt arvates, et neil õnnestub Tallinn tükeldada

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: «Reporter» / Kanal 2

Täna Kohtla-Järvel toimuval Keskerakonna volikogu istungil pidas  ettekande erakonna esimees Edgar Savisaar, kes rääkis majanduspoliitikast, haldusreformist ja nahutas koalitsiooni.

Savisaar teatas, et riik seisab uue majandusliku kriisilaine lävel, kuid aruka majanduspoliitikaga võiks Eesti maailmaturul olla märksa konkurentsivõimelisem.

«Selleks tuleb teha tööd, ja seda tööd me teeme. Hetkel opositsioonist, kuid ka seda rolli peab demokraatlikus ühiskonnas keegi täitma ja me peame olema ka opositsioonis tasemel,» rääkis Savisaar ja tõi välja, mille kõigega Keskerakond tegelenud on. «Alates seakatku puhangu puhkemisest oleme selle küsimusega riigikogus väga aktiivselt tegelenud. Valdkonna ministri tegevus on küll olnud ebapiisav ja ebapädev, peaministrile eralennuki pardal maarahva suur mure muidugi kätte ei paista, aga oleme siiski sundinud riiki teatud tegudele,» heitis opositsioonipartei juht ette.

Savisaar rõhutas, et väga teravalt on päevakorras Ida-Virumaa koondamised. «On kohutav, et uudiseid Ida-Virumaa koondamistest on Eesti parempoolne poliitiline eliit käsitlenud peamiselt kui julgeolekuohtu. Nende hirm on see, et ida-virumaalaste sotsiaalsed probleemid võivad üle keeda ja plahvatada. See neile korda ei lähe, et pered peavad toime tulema erakordselt kitsastes oludes, et Virumaa lapsevanemad ei saa oma lastele pakkuda kaugeltki sarnaseid võimalusi nagu rikkamal Harjumaal, et siinsed kohalikud omavalitsused on tõsistes raskustes,» heitis Savisaar ette.

Lahendusena näeb ta näiteks piirkondlike maksusoodustusi Ida-Virumaale, mis tooks investeeringud ja töökohad. «See võimaldab kõhklejatel regiooni uute ettevõtete rajamise kasuks otsustada. Nii nagu seda tehakse arenenud tööstusriikides, pakkudes mitmeteks aastateks sotsiaalmaksu ja üksikisiku tulumaksu soodustust.»

Veel juhtis Savisaar tähelepanu hindadele. «Kütuse hind on rekordmadalal tasemel, mis on hinnatõusud peatanud. Nüüd, kus kütus on rekordodav, pole aga kuulda olnud, et Selver ja Rimi langetaks hindu toidupoes või Swedbank ja SEB langetaks oma teenustasusid. Kas ka see pole märk meie parempoolsete ekslikust majanduspoliitikast, mis on mänginud valdava enamuse siinsest ettevõtlusest välismaise kapitali kätte,» lisas Savisaar.  

Keskerakonna esimees märkis, et majandusteemade kõrval hoitakse silma peal ka haldusreformi kavadel. «On väheusutav, et Reformierakond ja tema partnerid ei kasuta haldureformi kattevarjuna Tallinnas võimu muutmiseks. Nad on seda teinud enne ja teevad ka nüüd. Ainult et valimistel edu saavutamiseks seaduste muutmine ja mängureeglite enda kasuks painutamine ei ole mitte demokraatliku õigusriigi tunnus, vaid paneb meid ühte ritta riikidega, mille sarnased me olla ei taha ja riivab sügavalt Eesti rahva õiglustunnet. Kui Reformierakond arvab, et neil õnnestub Tallinn tükeldada, siis nad eksivad rängalt.  Tallinlased ei lase sel juhtuda ja Keskerakond ei lase sel juhtuda. Mäletate, mis juhtus kui soolise võrdõiguslikkuse seaduse varjus suurendati Tallinna volinike arvu? Me saime tugevamaks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles