Kannapööre: Keskerakond plaanib Putini parteiga hoopis koostööd suurendada? (16)

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kremli-meelse partei Ühtne Venemaa noortoetajad.
Kremli-meelse partei Ühtne Venemaa noortoetajad. Foto: Reuters / Scanpix

Mitmel korral Ühtse Venemaaga koostöö jätkamise hääletusele panna lubanud Keskerakond seda eilsel volikogul siiski ei teinud. Teemat küll arutati, kuid hääletuse eest võidelnud Jaanus Karilaid leiab nüüd, et kui «Jaan Poska suutis Lenini Venemaaga suheldes teenida Eesti huve, suudab Keskerakond midagi kasulikku Eestile saavutada ka Putini Venemaaga».

Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid on varem seisnud selle eest, et erakond paneks koostöö jätkamise Ühtse Venemaaga hääletusele, et koostööprotokoll lõpetada. Erakond seda ideed ei ole tema sõnul seni toetanud, kuid teemat oldi nõus eilsel volikogul vähemalt arutama.

Kuna koostööprotokolli tühistamiseks ei ole Karilaiu sõnul erakonna sees kokkulepet, tuleks seda esialgu proovida sisustada.

«Jaan Poska suutis Lenini Venemaaga suheldes teenida Eesti huve. Miks meie ei peaks suutma Putini Venemaaga midagi kasulikku Eestile saavutada,» ütles Karilaid.

Saagu see koostööprotokoll aluseks Keskerakonna rahvusvahelisele koostööle Eesti huvides!

Ta rõhutas eilses kõnes, et koostööprotokoll Ühtse Venemaaga on olnud Keskerakonna lauasahtlis juba 12 aastat. «Paljud on öelnud, et las ta sinna jäädagi! Et ärme ise sellest räägi! Aga poliitilised konkurendid kasutavad seda malakana meie vastu. Poliitikas tõsiseltvõetav erakond ei vaiki oma koostöösuhetes, vaid ütleb ja põhjendab, selgitab ja valgustab,» rääkis Karilaid.

Ta leiabki nüüd, et praegu tuleb protokoll panna «Eesti huvides tööle».

«Selle protokolli alusel on meil võimalik esiteks käivitada läbirääkimised Eesti Vabariigi presidendi ametiraha tagasisaamise teemal. Praegune president ei kanna ju mitte Eesti riigivõimu järjepidevuse märki, vaid selle koopiat. Meie kõrgeimat riikluse sümbolit hoitakse endiselt Moskvas Kremli relvapalatis. Mitte keegi pärast Lennart Merit pole selle tagastuse teemaga tegelnud, nüüd tegelgu sellega Eesti Keskerakond!» tõi Karilaid välja ühe eesmärgi.

Mihkelson: Savisaar näitas Karilaiule koha kätte

Teiseks tõi ta välja, et lahendamata on Tartu Ülikooli varade tagastus Voronežist. «Ka seda küsimust pole tõstnud enam mitte keegi.»

Karilaid tegi lõpetuseks ettepaneku algatada lähimal ajal mõttevahetus Eesti Keskerakonna ning Ühtse Venemaa vahelise koostööprotokolli rakendamise teemal Eesti huvides.

«Me saame oma kaotuse kaardi, mida seni oleme häbelikult varrukasse peitnud, lauda käia kui trumpässa. Saagu see koostööprotokoll aluseks Keskerakonna rahvusvahelisele koostööle Eesti huvides!»

«Nagu arvata võiski, näitas Savisaar Jaanusele koha kätte - näpud eemale leppest Putini parteiga! Keskerakonna aseesimees käis välja veksli, et Keskerakond toob tagasi Tartu Ülikooli varad Voronežist (mis liikusid sinna I maailmasõja ajal) ning presidendi ametiraha Kremli relvapalatist (venelaste käes 1940. aastast). Kes vähegi välispoliitikas ja rahvusvahelistes suhetes kogenud, mõistab sellise jutu populistlikku ehk silmapettelist iseloomu,» kommenteeris riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Marko Mihkelson (IRL).

«Selle asemel võinuks vähemalt usutavamana kõlada hoopis jutt sellest, et Putini partei pühendunud (protokollist ju ei loobuta) sõsarana võiks Keskerakond keskenduda Eesti julgeoleku tugevdamisele, survestamaks Moskvat loobuma Krimmi okupeerimisest ja annekteerimisest ning lõpetama agressiooni Ukrainas ning süütute inimeste tapmist Süürias. Paraku me midagi sellist ei kuule, küll aga kummardamist paberile, millesse erakond ise ka ei usu,» lisas Mihkelson.

Karilaid lisas seepeale, et ka Venemaaga tuleb teha julgeolekualast koostööd.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles