Ilves: Süüria opositsiooni kantsi sihikindel pommitamine võib tähendada Euroopale kümneid tuhandeid uusi põgenikke (4)

Dagne Mihkels
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves
Toomas Hendrik Ilves Foto: Kristjan Teedema

President Toomas Hendrik Ilves nendib, et Müncheni julgeolekukonverentsil USA ja Venemaa välisministrite kokku lepitud Süüria vaherahu tõenäoliselt ei pea, kuigi 17 riiki on teinud olukorra leevendamiseks tõsise jõupingutuse.

«Vaherahu, mis algab nädala pärast, tähendab, et enne jõuab veel palju juhtuda ning opositsiooni kantsi sihikindel pommitamine võib tähendada Euroopale kümneid tuhandeid uusi põgenikke,» sõnas ta.

Müncheni julgeolekukonverentsil räägiti seekord palju Lääne ja Venemaa suhtlemise vajadusest, hoidmaks ära konfliktide edasist teravnemist. Ühelt poolt tugevdatud heidutus, teisalt dialoog – sellist lähenemist pidasid vajalikuks teiste hulgas Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier ning NATO peasekretär Jens Stoltenberg. Teisalt oleks mitmete arvates Läänel vaja selgemat poliitikat Venemaa kui agressori suhtes. Dialoog, ainult dialoog, ei ole poliitika – öeldi Münchenis korduvalt.

«Venemaa, kelle tegevus on toonud maailma mitmeid vägivalla ja rahvusvahelise õiguse rikkumisega seotud probleeme, serveerib nüüd ennast vältimatu osana nende lahendusest,» tõdes president Ilves erinevaid lähenemisi kommenteerides.

«Süüria konflikti erinevate osapoolte rahuläbirääkimised Genfis algasid vaid õige pisut enne, kui nad peatusid 3. veebruaril, sest üks riik otsustas asuda pommitama Aleppot. Venemaa on asunud kasutama rahuläbirääkimisi hübriidrelvana, mis on eriti küüniline,» ütles Eesti riigipea.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles