Luureekspert: venelastel on Eestis ilmselt paremaid mõjuagente kui Savisaar

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eerik-Niiles Kross
Eerik-Niiles Kross Foto: Peeter Langovits

Endise luurejuhi Eerik-Niiles Krossi sõnul on Edgar Savisaar avalikult venemeelne ja poliitikuna manipuleerib Eesti venelastega, kuid kas teda saab lugeda otseselt Vene mõjuagendiks, seda Kross öelda ei osanud.

«Minu arvates on ta lihtsalt venelaste sabarakk. Aga see ei ole Eesti põhiseadusega keelatud. Kui keegi suudab tõestada, et Savisaar on tõepoolest Vene agent, mis lihtsalt öeldes tähendab, et isik saab Vene huvide edendamise eest raha, siis on asi oluliselt tõsisem,» rääkis Kross Postimees.ee´le.

Klassikaline vastus agendisüüdistustele on Krossi sõnul vahetada teemat. «Ehk siis - kui küsida, kas te tegutsete agendina, vastab agent, et te teete valimiskampaaniat, ründate alatult, suurendate lehe läbimüüki jne,» märkis luureekspert.

Venelaste huvi mõjuagentide värbamisel ja hoidmisel on Krossi sõnul kallutada vastava riigi poliitikat neile sobivas suunas. Ehk siis kui tavalise agendi ülesanne on hankida informatsiooni, siis mõjuagendi ülesanne on mõjutada poliitikat ja võimalusel läbi suruda Moskvale sobivaid otsuseid. «Ühesõnaga, mõjuagendi töö on Vene mõjusfääri tugevdamine,» selgitas Kross.

Üks paremaid vahendeid julgeolekuohtude maandamiseks on tema hinnangul nendest avalikult rääkimine. «Kui asutus, kelle ülesanne on Eesti julgeoleku tagamine, informeerib ohtudest vabariigi valitsust, siis on see normaalne olukord ja asjad on nii, nagu peavad olema.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles