Kohus võttis Leedu autovargad vahi alla

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei eriüksus tabas relvastatud mehed, kes kahtlustuste järgi kuuluvad Leedu autovaraste grupeeringusse.
Politsei eriüksus tabas relvastatud mehed, kes kahtlustuste järgi kuuluvad Leedu autovaraste grupeeringusse. Foto: Kristjan Teedema

Tartu maakohus võttis laupäeval vahi alla kolm Leedust pärit kahtlustatavat autovarast, kes tabati reedel toimunud mahuka politseioperatsiooni käigus Viljandimaal.

Prokuratuur avalikustab praegu ainult meeste vanused. Kolmesest seltskonnast kaks olid 30-aastased ning üks 28-aastane mees. Kahtlustavate vahistamist taotles Lõuna ringkonnaprokuratuur, kohus leidis, et nende vahistamine on eeluurimise huvides põhjendatud.

Prokuratuuri pressiesindaja Kristina Kostina seletas Sakalale, et leedulased on praeguse otsusega vahi alla võetud maksimaalselt pooleks aastaks, aga kui eeluurimise huvides on vaja vahi all oleku aega pikendada, võib kohus seda teha.

Kokku on eeluurimisvanglas kaheksa leedulast, keda kahtlustatakse autode ärandamises. Viis leedulast on kinni peetud varem, nendest kaks mullu 28. oktoobril.

Lõuna prefektuuri pressiesindaja Kerly Peitel lisas, et Karksi-Nuia lähedal teetõkke juures kuulihaava reide saanud mehe tervislik seisund on hea. Ta ei viibi enam haiglas, vaid vanglas.

Möödunud nädala neljapäeval vastu reedet käivitus südaööl Lõuna-Eestis laiahaardeline politseioperatsioon, millest võttis erinevates faasides kokku osa üle 100 PPA ametniku, kui üle piiri olid sõitnud juba tuttava Audiga Eestit varemgi külastanud Leedu autovargad.

Lisaks erinevatele politseijõududele üle Eesti (kiirreageerijad, eriüksus K) kaasati operatsiooni ka Läti kolleegid. Käivitati aktiivne kontroll Läti piiri äärsel alal sõidukite ja isikute ülevaatuseks välistamaks, et isikud riigipiiri ületada saaksid. Kuriteos kahtlustatavate peatamiseks planeeriti varahommikul kella 4 paiku Karksi lähistele teesulg, mis paikneb asulast paari kilomeetri kaugusel.

Kahtlustatavad liikusid samal ajal Tartumaalt Ülenurme vallast eramu hoovist varastatud maasturi BMW X5 ja saateautoga Viljandi maakonna suunas. Teesuluni jõudes ja politseinikke märgates suurendas varastatud BMWga sõitnud autojuht kiirust ning püüdis politseiametnikke rammida.

Suurema ohu välistamiseks ja enesekaitseks kasutasid politseinikud sõiduki peatamiseks teenistusrelva sihtides nii auto rehvidesse kui mootorisse.

BMW juht tagurdas ning püüdis jätkuvalt põgeneda, kuid sõitis lähistel vastu puud ning isik põgenes. Kahtlustatav sai teetõkke juures kuulihaava reide.

Varastatud BMW taga sõitnud saateautojuht keeras teesulu ees põllule ning paarikümne meetri läbimise järel jooksis sellest välja kaks kahtlustatavat.

Politsei oli juba eelnevalt piirkonnas suurendatud jõududega ning asus kahtlustatavaid sisse piirama selliselt, et välistada oht kõrvalistele piirkonnas liikuda võivatele isikutele. Varasemalt kogutud infole tuginedes oli alust arvata, et isikud võivad olla relvastatud ja väga ohtlikud.

Üks meestest, kes suundus Läti piiri poole, tabati teenistuskoera abil kella 7 ajal ühest mahajäetud hoonest. Teise pidasid politseinikud kinni 7 ajal Karksi-Nuias kaupluse juures. Kolmanda mehe otsimiseks kontrollisid politseinikud läbi suurema maa-ala ning tema peeti kinni kella 10.30 ajal Penuja küla ja Abja vahel maastikul.

Kinnipidamisel mehed vastupanu ei osutanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles