Keskerakond ja EKRE tahavad komisjonide lindistused siiski säilitada (1)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parlamendikomisjonide aastatetaguste istungite salvestised on praegu hoiul riigikogu kantseleis.
Parlamendikomisjonide aastatetaguste istungite salvestised on praegu hoiul riigikogu kantseleis. Foto: Mihkel Maripuu

Nii opositsiooniline Keskerakond kui Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) leiavad, et parlamendikomisjonide istungite helisalvestisi ei tohi protokolli koostamise järel hävitada, nii nagu soovib parlamendi põhiseaduskomisjon sel nädalal riigikogu ette jõudvas eelnõus.

Parlamendi põhiseaduskomisjoni liige, opositsioonilisse Keskerakonda kuuluv Peeter Ernits ütles Keskerakonna fraktsiooni pressiesindaja teatel, et oli Postimehe tänasest loost hämmingus.

Postimees kirjutas, et kui veel aasta tagasi küpses riigikogus plaan muuta komisjonide istungite helisalvestamine kohustuseks ja säilitada salvestisi vähemalt nelja-aastase parlamendiperioodi lõpuni, siis kolmapäeval esimesele lugemisele jõudvas eelnõus on mõlemast – nii koosolekute salvestamise nõudest kui ka salvestiste säilitamise kohustusest – loobutud.

Põhiseaduskomisjoni esimees, reformierakondlane Kalle Laanet ütles loos, et salvestiste eesmärk on aidata koostada senisest märksa põhjalikumaid protokolle, mis annaksid edasi nii istungi käigu, otsuste ja seisukohtade kujunemise kui ka sõnavõtjate põhiseisukohad ning kuhu tuleb edaspidi nimeliselt kanda ka hääletamistulemused. Seetõttu käsitletakse salvestisi eelnõus üksnes protokolli koostamise abimaterjalina, mis hävitatakse pärast protokolli allkirjastamist.

Ernits märkis, et komisjon on seda teemat küll korduvalt arutanud, kuid pole tema teada vastu võtnud otsust salvestised hävitada. «Endise ajakirjanikuna tean suurepäraselt, et ka täpne protokoll ei pruugi arutelu käiku adekvaatselt kajastada. Mõnikord on oluline ka see, kuidas midagi öeldakse,» märkis ta.

Tema sõnul on Keskerakonna fraktsioon olnud seisukohal, et helisalvestisi ei tohi kustutada. «Nii palju on Eesti riigil ikka raha, et parlamendikomisjonide otsuste tagamaid valgustavaid helisalvestisi säilitada. Antud temaatika on juba korra riigikogus tõsiselt läbi arutatud ning siis jõuti järeldusele, et salvestised tuleb säilitada. Ma ei näe, et olukord oleks kardinaalselt muutunud, et nüüd salvestised hävitamisele saata,» ütles Ernits.

EKRE fraktsiooni aseesimees Henn Põlluaas nimetas lindistuste hävitamise plaani vastuvõetamatuks. Tema hinnangul jääb kavast mulje, et vägisi püütakse midagi varjata, ning see pole vabale ja demokraatlikule riigile kohane.

Põlluaasa sõnul võimaldab salvestiste hävitamine varjata või moonutada täpset ja adekvaatset infot komisjonis toimunu kohta. «See ei võimalda ei lähiajal ega ka hiljem ajaloolastel vajaliku täpsusega hinnata või määratleda, milline poliitik millise seisukoha taga oli ning kuidas komisjoni seisukoht välja kujunes,» ütles ta erakonna teatel ning lisas, et istungi protokoll, mille tähtsust ja kvaliteeti soovitakse eelnõuga tõsta, ei ole nii täpne ja adekvaatne infoallikas kui helisalvestis.

EKRE fraktsioon on pressiteate kohaselt seisukohal, et istungite salvestamine ja säilitamine peaks olema kõigile komisjonidele kohustuslik.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles