Politoloog: soodne arvamuskeskkond annab mõjuagentidest parema tulemuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karmo Tüür
Karmo Tüür Foto: Ants Liigus

Tartu Ülikooli politoloogi Karmo Tüüri hinnangul annab üksikute mõjuagentide värbamise asemel pikaajalises plaanis parema tulemuse üldise soodsa arvamuskeskkonna loomine.

«Seda arvamuskeskkonna loomist tehakse läbi väikeste, ent pidevate sammude, alates kultuurivahetusest kuni miks mitte ka kirikute rajamiseni sihtriigis,» rääkis Tüür Postimees.ee’le.

«Mis kasu võib Venemaa sellest saada või vähemalt loota? Enda jaoks soodsamaid otsuseid sihtriigi sisepoliitikas, näiteks majanduslike eeliste loomisel, ning väiksemat vastasseisu välispoliitikas, näiteks Euroopa Liidu viisarežiimi osas,» selgitas politoloog.

«Venemaa on oma lähivälismaa- ja kaasmaalaspoliitikas ammu teinud üsna olulise nihke. N-ö etniliste nišijõudude kõrval panustatakse üha enam sisuliselt suutlikumatele peavooluühendustele, sh parlamendiparteidele,» rääkis TÜ õppejõud.

«Opositsioonierakonna toetamine on alati mõistlik valik. Esiteks on opositsionääril alati ressurse vajaka ning tahtmine olukorda muuta. Teiseks on sellelsamal vastasrinnal lootust täiendavate vahendite najal ka võimule tulla ning seejärel ehk ka toetajale tänulik olla,» arutles Karmo Tüür.

Tänane Postimees kirjutab, et kapo vastuluure kirjeldab Edgar Savisaart Venemaa mõjuagendina. Presidendile, peaministrile ja siseministrile esitatud dokumendi kohaselt on Savisaar vahendajate kaudu küsinud 1,5 miljonit eurot, millega suurendada Venemaa mõju Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles