Riigiprokuratuur ei näe Savisaare juhtumis riigisaladuse lekkimist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar andis täna teda Vene mõjuagendiks nimetamise teemal pressikonverentsi.
Edgar Savisaar andis täna teda Vene mõjuagendiks nimetamise teemal pressikonverentsi. Foto: Priit Simson

Riigiprokuratuur ei näe Tallinna meeri Edgar Savisaare tegevust kajastava artlikli ilmumises riigisaladuse lekkimist.

Riigiprokuratuur märkis, et kaitsepolitseiametile ja prokuratuurile teadaoleva informatsiooni põhjal puudub alus kriminaalmenetluse alustamiseks.

Kaitsepolitsei komissari Andres Kahari sõnul ongi teabe kogumine julgeolekuohtude, sealhulgas välisriikidest lähtuva luure- ja mõjutustegevuse kohta ning neist ohtudest riigi juhtkonna informeerimine üks kaitsepolitseiameti peamisi ülesandeid.

«Riigi juhtkonnale edastatava teabe sisu ei ole avalik. Mistahes väidete ja spekulatsioonide esitamine ajakirjanduses seda avalikuks ei muuda,» lisas Kahar BNS-ile.

Postimees kirjutas neljapäeval, et vastuluure kirjeldab Keskerakonna esimeest Edgar Savisaart Venemaa mõjuagendina ning kaitsepolitsei on presidendile, peaministrile ja siseministrile teinud teabeettekande, milles Savisaart nimetatakse ohuks riigi julgeolekule.

Riigijuhtidele esitatud ettekande kohaselt on Savisaar vahendajate kaudu küsinud 1,5 miljonit eurot, millega suurendada Venemaa mõju Eestis.

Tallinna linnapea ja Keskerakonna esimees Edgar Savisaar tunnustas neljapäeval Venemaa raudtee juhti Vladimir Jakuninit Lasnamäele rajatava vene õigeusu kiriku ehitamise toetamise eest ning teatas, et küsis sellel eesmärgil raha.

«Tänan Andrei Pervozvannõi fondi hoolekogu esimeest Vladimir Jakuninit, kes on aidanud kaasa raha hankimisel selle kiriku ehitusele. Küsisin selleks tõepoolest 1,5 miljonit eurot, mis osaliselt on ka kirikul kätte saadud ja ehitustööd käivad tänu sellele,» kinnitas Savisaar neljapäeval ajakirjandusele saadetud avalduses.

Savisaare sõnul on need rahad tulnud ettevõtjatelt ja ühiskondlikelt organisatsioonidelt osaliselt ka sularahas.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) Tallinna piirkonna esimees Andres Anvelt ootab riigilt Edgar Savisaart puudutava infolekke osas kriminaaluurimise algatamist.

«Minu küsimus on rohkem meie võimuerakondadele selles osas, et kui selline informatsioon, mis on ette nähtud ainult väga konkreetsetele isikutele riigis, on lekkinud ajalehte, siis mina tahaksin teada, kuidas selline dokument on välja lekkinud,» ütles Anvelt BNS-ile.

Tema hinnangul on riigisaladuste lekkimise näol tegemist ohtliku tendentsiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles