Reinsalu: pronksiöö ajal liitusid inimesed abipolitseiga, mitte ei hakanud tänaval ise korda looma (11)

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu.
Urmas Reinsalu. Foto: Ardi Truija

Justiitsminister Urmas Reinsalu (IRL) teatas, et Eestis ei ole täna mingit füüsilist immigratsioonikriisi, millega politsei toime ei tuleks, ning kutsus üles korrakaitses osaleda soovijaid liituma abipolitseiga.

«Oluline on mõista, et jõu monopol on õigusriigis riigi käes ja riik annab seda kasutusse kindlate reeglite alusel. Õigusriigis maksab seadus ja seadust kohaldatakse ühetaoliselt,» rõhutas justiitsminister Reinsalu. Demokraatlikud riigid kasutavad vabatahtlike panust korrakaitses erineval moel. Eestis on võimalik ühineda Kaitseliidu, abipolitsei ja vabatahtliku päästeteenistusega.

«Kui oli pronksiöö, kanaliseerus tuhandete meeste ja naiste soov kaitsta Eestit abipolitseiga liitumiseks, mitte ei hakatud tänaval ise korda looma. Läbisin samuti need ühepaevased kiirkursused. Olen kindel – kui meil peaks tekkima mõni muu sisejulgeoleku kriis, tulevad inimesed samamoodi appi,» märkis minister.

Reinsalu toonitas, et täna ei ole meil Eestis füüsilist immigratsioonikriisi, millega politsei toime ei tuleks. «Kriis on poliitikute memodes ja televiisori uudistes, mitte Tallinna tänaval,» nentis ta. Seega on Eestis selle algatuse motiivid tema hinnangul ennekõike ideoloogilised ja nii tuleb seda võtta. Kuid õigusriigis ei saa korrakaitse olla ideoloogilisel alusel selektiivne.

Vabatahtlikkusel on korrakaitses oma koht nagu naabrivalvel. Reinsalu nentis, et me muutuksime kiiresti ja õigusega murelikuks, kui näiteks Kohtla-Järvel passitaks naabrivalve sildi all Kaitseliitu kuuluvate eestlaste kodusid.

Pagulaskriis on toonud Eestisse mure ja hirmu tuleviku pärast ja see on Reinsalu sõnul igati mõistetav. «Hirmu tundvaid inimesi tuleb kaitsta ja julgustada. Kuid paanika pole kindlasti kapital, mille pinnalt pürgida teisi inimesi kaitsma,» lausus ta.

Odini sõdalaste projekti tõsiseltvõetavus sõltub Reinsalu hinnangul usalduslikest suhetest politseiga – erilist usaldust pole see initsiatiiv tema arvates just oma hämara ideoloogilise konteksti tõttu äratanud. Eesti on demokraatlik riik. Igaühel on õigus koguneda ja oma meelsust väljendada ja siin riik ei sekku, kui ei plaanita õigusrikkumisi. «Panen südamele – seda algatust pole ka ajakirjandusel mõtet teha põnevamaks asjaks kui see on. Eestis on tegemist Facebooki grupiga ja kindlasti pole mõistlik luua paanikat, et kaitseväelased ja kaitseliitlased liituvad selle liikumisega «suurel kiirusel ja hulgakaupa»,» lisas Reinsalu.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles