Ansip: Savisaare rahaküsimisest rääkisid keskerakondlased ise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: Priit Simson

Peaminister Andrus Ansip väitis, et usaldusväärne allikas Keskerakonnast palus kuskil kuu aja eest edastada talle info selle kohta, et Edgar Savisaar oli küsinud Venemaa raudtee juhilt Vladimir Jakuninilt raha.

«Keskerakondlane rääkis ühele inimesele, kellel palus edasi rääkida mulle. Allikas on Keskerakonnas ja allikad on usaldusväärsed,» ütles Ansip Postimees.ee’le, kuid ei pidanud võimalikuks konkreetseid nimesid avaldada.

Ansip ütles BNSile, et ei ole nõus kommenteerima talle eriteenistuste kaudu teatavaks saanud info sisu, allikaid ega hankimise viise.

«Võin ainult öelda, et Postimehes märgitud kirjalikku ettekannet ei ole olnud, mind on selles küsimuses suuliselt briifitud ja suuline ettekanne on olemas. Loomulikult ma ei saa seda sisu kommenteerida,» ütles Ansip.

Peaminister saab oma sõnul aga kommenteerida avalikest allikatest teatavaks saanud infot ning need on tema väitel Keskerakonnast.

«Nimelt on mõned Keskerakonna liikmed saanud teada, et väidetavalt on Edgar Savisaar küsinud Jakunini käest, kes teatavasti on endine KGB kõrge ohvitser, erakonna toetuseks kolme miljonit eurot,» rääkis Ansip.

«Märksa hiljem mõne aja möödudes on talle lubatud väidetavalt 1,5 miljonit eurot. Selle sama Keskerakonna allika järgi oli seda temal ja mitmel tema mõttekaaslasel liiga palju taluda ja nad otsustasid seda rääkida oma erakonnakaaslastele, teiste erakondade esindajatele ja riigi institutsioonidele,» lausus Ansip.

Peaminister ei saa oma sõnul kinnitada, kas see informatsioon vastab tõele või mitte. Samas väitis ta, et tema suhtumine Edgar Savisaarde on olnud ühemõtteline alates 2007. aastast.

«Informatsioon, mis Keskerakonna allikatest on minuni jõudnud, on umbes kuu aja vanune kui sedagi ja see informatsioon pole minu suhtumist Edgar Savisaaresse kuidagi muutnud, ma ei usalda teda endiselt,» rääkis peaminister.

«Kas see kõik on mingisugune Keskerakonna kaval meediaplaan tugevdada oma toetust veelgi vene valijaskonna hulgas, üritada tõsta oma profiili, et väidelda samal tasemel teiste erakondadega või on see tõsine võõrriigi eriteenistujalt raha küsimine, see ei ole minu otsustada.»

Ta märkis, et uurimisorganid teevad oma tööd sõltumatult ja see on nüüd nende otsustada, kas siin on, mida uurida, ja kui on, siis kuidas uurida, «Peaministrilt nad loomulikult mingisuguseid juhiseid ei vaja,» sõnas Ansip BNSile.

Ta lisas, et kui see jutt peaks tõele vastama, siis loomulikult pole selline käitumine aktsepteeritav.

Postimees.ee'ga vesteldes ütles Ansip, et ei välista ka, et info on lekitatud Keskerakonnast sooviga kujundada Edgar Savisaarest venekeelse elanikkonna silmis veelgi suurem märter.

«Ma ei välista üldse, et see on Keskerakonna enda meediakampaania, et aktiveerida oma elektoraati, et tõsta oma profiiti, et luua järjekordselt Savisaarest kuju kui kannatajast. Ma neid võimalusi absoluutselt ei välista.»

Ta märkis, et taoline hinnang ei pruugi olla siiski adekvaatne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles