Elukaaslased päästsid naabripoisi elu

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihkel Luht ja Paula Saaremäe.
Mihkel Luht ja Paula Saaremäe. Foto: Mihkel Maripuu

Tartumaal Elvas elavad noored elukaaslased Mihkel Luht ja Paula Saaremäe päästsid möödunud aasta lõpus vingu kätte lämbunud naabripoisi elu.

Täna pälvisid nad selle teo eest päästeametilt elupäästja III klassi medali ning peadirektori tänukirja koos meenega.

Mihkel meenutas, et kõik algas sellest, kui 21. detsembri õhtul kella 22 ajal kuulis Paula, et kõrvalolevas korteris hakkas undama suitsuandur. «Ta ajas minu üles, kuna ma olin juba varakult pikali visanud,» mäletas ta.

«Alguses ei osanudki tegutseda, et mida nüüd peale hakata, sest suitsu või vingu haisu ei olnud veel koridori tunda. Lisaks mängis toas vali muusika, mistõttu oli väga raske eristada suitsuanduri heli,» rääkis lasteaiaõpetajana töötav Paula.

Endine Elva komandos töötanud elukutseline ja praegune vabatahtlik päästja, Linda Line’is madrusena töötav Mihkel asus kohe tegutsema. Ta tõi kuurist redeli, asetas selle maja välisseina vastu ja ronis teise korruse akende taha. «Aknast oli näha, et korter on suitsu täis ja diivanil on inimene,» lausus ta.

Paula helistas häirekeskusesse ja teatas tulekahjust. Mihkel murdis lukustatud korteriukse maha ja vedas pimedas toas lebanud ja alkoholi pruukinud kannatanu õue. Selgus, et 23-aastane Andres oli kõrvalkorteris praadinud verivorste ja pann oli täiesti sulanud.

«Kui mina oleksin üksi kodus olnud, siis ilmselt oleks ma lihtsalt päästeteenistuse välja kutsunud ja olekski kõik olnud, aga kuna Mihkel oli kodus, siis tema oskused ja julgus aitasid kannatanu välja tuua,» selgitas Paula.

Nad alustasid teadvuseta Andrese elustamisega. Andres toibus ega saanud aru, mis oli juhtunud. Samal ajal jõudsid kohale ka päästjad ja kiirabi.

«Ei tea, kas sellist väga suurt tulekahju oleks võinud tekkida, aga vingu kätte oleks ta kindlasti võinud ära surra,» ütles Mihkel. Andres pole oma elu päästnud naabreid seni tänanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles