Riik viib tõenäoliselt Romeo Kalda kaasuse Euroopa kohtu suurkoja ette

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Romeo Kalda.
Romeo Kalda. Foto: Mihkel Maripuu

Interneti kasutamist puudutavas vaidluses Euroopa inimõiguste kohtus (EIK) Eesti riiki võitnud eluaegne vang Romeo Kalda ei saa veel lõplikult võidurõõmu tunda, kuna riik viib suure tõenäosusega vaidluse EIK suurkoja ette.

EIK tegi 19. jaanuaril kohtuasjas Kalda versus Eesti riik otsuse, milles leidis, et Eesti riik on rikkunud Euroopa inimõiguste ja põhivabaduste kaitse konventsiooniga tagatud õigust teabe saamisele, kuna kaebajale ei antud vanglas juurdepääsu Euroopa Nõukogu Tallinna Infotalituse kodulehele, õiguskantsleri kodulehele ja riigikogu kodulehele.

Kohtuasja pool saab kolme kuu jooksul alates otsuse tegemisest taotleda asja suurkojale edasisaatmist. Suurkoja menetlusse võetakse kohtuasi siis, kui see tõstatab olulise konventsiooni tõlgendamise või kohaldamisega seotud või üldise tähtsusega küsimuse.

Välisministeerium ja justiitsministeerium peavadki vajalikuks kohtuasja suurkojale üleandmise taotlemist. Tegemist on uudse küsimusega, mida EIK varem ei ole hinnanud.

Samas piirab koja otsus riigi, kes on kinnipeetavatele osalise internetijuurdepääsu võimaldanud, kaalutlusõigust otsustada, millistele veebilehtedele vanglas juurdepääsu lubada. Euroopa Nõukogu riikides puudub konsensus kinnipeetavate internetile juurdepääsu küsimuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles