Pevkur: Eesti piiri korrastamine pani ka lätlased tegutsema

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti piir.
Läti piir. Foto: Andres Haabu / Postimees

Siseminister Hanno Pevkuri sõnul on Eesti idapiiri korrastamine pannud tegutsema lätlased, kes on võtnud ette oma idapiiri tugevdamise.

«Minu teada on Läti kolme aasta peale, 2016., 2017. ja 2018. aastaks planeerinud suurusjärgus 20 miljonit eurot selleks, et piiri Venemaa ja Valgevenega turvalisemaks muuta,» ütles Pevkur täna riigikogus saadikute küsimustele vastates.

Siseminister märkis, et on oma Läti kolleegiga piiri teemadel korduvalt suhelnud.

«Lätlastel on ka probleeme, nende rahalised võimalused ei ole nii head, kui meie oleme planeerinud. Aga nemad tegutsevad ka. Meie omavahelises vestluses ütles Läti minister mulle väga kenasti, et Eesti oli neile heaks tõukeks. Ma väga loodan, et siin hoiame samasugust joont ja nii Eesti kui ka Läti piir Venemaaga saab olema väga heal tasemel valvega,» ütles Pevkur.

Siseminister tõi välja, et koostöös riigimetsa majandamise keskusega sai eelmise aasta lõpuks puhastatud pea terves ulatuses 136 kilomeetrit piiririba ja novembris sai sümboolse idapiiri välja ehitamise algusena paika esimene uus piiripost Parmu külas Eesti-Läti-Venemaa kolmikpunkti läheduses. Selle aasta lõpuks on plaan piirile paigaldada veel 705 uut piiriposti.

«Meie eesmärk on selge – kinkida Eesti riigile ja rahvale 100. sünnipäevaks välja ehitatud piiritaristu, mis on Euroopa ja miks mitte maailma kaasaegseim. Selleks on vaja ka riigikogu tuge, kuna lisaks eelmisel ja sel aastal investeeritud rohkem kui 20 miljonile eurole vajab idapiiri lõplik väljaehitamine järgnevatel aastatel riigieelarvest veel umbes 55 miljonit eurot. Ent ma olen veendunud, et Eesti riik ja rahvas väärib maailma kaasaegseimat piiri, et seista vastu kõikvõimalikele väljakutsetele,» rääkis Pevkur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles