Bahovski peaministri mõjust: Kreeka võlakriisi ajal oli Eestil kindlasti rohkem öelda (2)

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erkki Bahovski
Erkki Bahovski Foto: Tairo Lutter

Ajakirja Diplomaatia peatoimetaja Erkki Bahovski arvab, et Politico tabelist, mis meie peaministri Euroopa Liidu valitsusjuhtide seas kõige vähem mõjukate hulka asetas, ei maksa heituda, kuna on teemasid, kus me oleme kindlasti mõjukamad.

Poliitikaväljaande Politico eile avaldatud tabel koostati kahe praegu aktuaalse välispoliitilise teema põhjal: Brexit ehk võimalik Suurbritannia lahkumine EList ja rändekriis.

Bahovski sõnul tuleb tõdeda, et Eesti ei olegi nendes küsimustes väga vedu võtnud, sest rändekriis otseselt Eestit veel ei puudutagi. «Siia ei ole tulnud pagulasi, sellepärast on ka küsimus, et kas on mõtet välispoliitilist energiat ja ressurssi raisata küsimusele, mis meid otseselt ei puuduta,» lausus ta.

Brexiti puhul on aga valik lihtne ja sellest on tema arvates ka Eesti aru saanud. «Kas kiita heaks brittide tingimused Euroopa Liidule ja oodata referendumit või teisest küljest sõdida nende vastu ja arvestada sellega, et Suurbritannia lahkub Euroopa Liidust, mis lõppkokkuvõttes oleks ikkagi kahjulikum Eestile, kui praegu neid järeleandmisi teha. Siin rikutakse muidugi Euroopa Liidu põhiõigusi, inimeste vaba liikumist jne, aga praegu need valikud on sellised,» selgitas Bahovski.

Kuid meie mõju võib olla suurem teistel välispoliitilistel teemadel. Bahovski pakub, et näiteks Kreeka võlakriisi puhul oli Eestil rohkem öelda. «Ma pakun, et Eesti edetabelikoht oleks olnud parem,» märkis ta.

Ka suhetes Venemaaga võiks meie valitsusjuhil rohkem sõnaõigust olla. Bahovski tõi välja, et kui näiteks võtta Euroopa välissuhete nõukogu viimane raport, kuidas Euroopa Liit suhtleb Venemaaga, siis seal on Eesti toodud nende maade hulgas, mis on aktiivsed Venemaaga suhtlemisel ning aktiivsed ka selles osas, et nõuavad sanktsioonide pikendamist. Bahovski hinnangul on sanktsioonide teemal Eestil päris hästi läinud.

«Mina sellest ülemäära paanikasse ei satuks, sest tegemist on ühes ajakirjas ilmunud tabeliga,» nentis Bahovski ja tõdes, et kui oleks mingi tabel, kus Eesti oleks eesotsas, siis sellest ilmselt nii palju ei räägitaks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles