Ministeerium ei alusta Rõivase rendilendude tellimise üle järelevalvet (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas.
Taavi Rõivas. Foto: Marianne Loorents

Rahandusministeerium ei alusta riigikogu liikme Artur Talviku avalduse põhjal riigihangete järelevalvemenetlust peaminister Taavi Rõivase tarbeks tellitud rendilendude osas, kuna ministeeriumi hinnangul ei rikkunud riigikantselei lende tellides riigihangete seadust.

Rahandusministeerium teatas vastuses riigikogu korruptsioonivastase erikomisjoni esimehele, Vabaerakonna fraktsiooni kuuluvale Artur Talvikule, et küsis enne otsustamist rendilendude kohta täiendavat teavet riigikantseleilt. Riigikantselei vastusest selgub, et rendilennukeid kasutas peaminister kuuel korral. Neist kolmel esimesel juhul kasutati lennu tellimiseks riigihangete seaduses ette nähtud erandit.

Esimest korda tellis riigikantselei rendilennuki tunamullu, et lennata septembri alguses Tallinnast Bristolisse ja tagasi. Õhuruum oli USA presidendi Barack Obama visiidi tõttu suletud, samas pidid peaminister Rõivas ja teda saatev delegatsioon jõudma õigeaegselt NATO tippkohtumisele Walesi.

Riigikantselei teatel oli selleks ainus võimalus lahkuda vahetult pärast USA presidendi äralendu. Kuivõrd USA presidendi visiidist teavitati lühikese etteteatamisajaga, tuli väga kiiresti leida lahendus kogu ametliku delegatsiooni logistikale. Seetõttu otsustati Walesi lendamiseks tellida rendilennuk.

Möödunud aasta 22. juunil algas Brüsselis erakorraline eurotsooni tippkohtumine, millest anti teada esmaspäevasele erakorralisele kohtumisele eelnenud neljapäeval. Peaministri osalemine sel kohtumisel oli riigikantselei teatel vältimatu, samas pidi peaminister kohtumise teisel päeval ehk 23. juunil osalema esmalt Kärdlas Võidupüha tähistamisel ning seejärel Tallinnas kohtuma USA kaitseministriga.

Möödunud aasta 12. juunil algas Brüsselis Euroopa Liidu erakorraline ülemkogu. Kuna peaministrit ülemkogul keegi asendada ei saa ning ülemkogu kokkukutsumisest teatati vaid neli päeva ette, otsustas riigikantselei tellida rendilennuki ning soodsaima hinna tagamiseks küsiti kolm pakkumust.

Rahandusministeerium märkis vastuses Talvikule, et ministeeriumil puudub alus kahelda selles, et peaministri osalemine neil rahvusvahelistel tippkohtumistel on Eesti riigi huvide kaitseks möödapääsmatult vajalik ning on otseselt seotud riigi oluliste huvide kaitsmisega. Seetõttu on rahandusministeerium seisukohal, et nende kolme lennu tellimine riigihangete seaduse alusel oli õiguspärane.

Lisaks tellis riigikantselei möödunud aastal veel kolm rendilendu. Nende tellimiseks viis riigikantselei läbi riigihanke.

Möödunud aasta 11. novembril lendas peaminister rendilennukiga Malta pealinna Valettasse ning 12. novembril tagasi Tallinna. 29. novembril lendas peaminister rendilennukiga Tallinnast Brüsselisse, sealt edasi Pariisi ning järgmisel päeval tagasi Tallinna, 18. detsembril lendas peaminister Tallinnast Brüsselisse ja tagasi.

Rahandusministeerium asus seisukohale, et rendilendude tellimine riigikantselei poolt on toimunud kooskõlas riigihangete seadusega. Kuna rikkumisele viitavad asjaolusid ei ole, ei alusta rahandusministeerium ka Talviku avalduse alusel järelevalvemenetlust.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles