Galerii: keskerakondlased nõuavad Savisaart linnapeatoolile (3)

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna toimub Tallinnas Rahvarinde muuseumis Keskerakonna välkkonverents «Andke meile linnapea tagasi!», kus keskerakondlased analüüsivad Edgar Savisaarele esitatud kahtlustusi ning tema kõrvaldamist Tallinna linnapea ametikohalt.

Konverentsil esinevad keskerakondlastest riigikogu liikmed Jaanus Karilaid ja Oudekki Loone, Tallinna abilinnapea Arvo Sarapuu, Tallinna Televisiooni ajakirjanik Andres Raid ning Savisaare kaitsja vandeadvokaat Oliver Nääs.

Harju maakohus jättis möödunud nädalal korduvas altkäemaksu võtmises kahtlustatava Keskerakonna juhi Edgar Savisaare kõrvaldamise Tallinna linnapea ametikohalt muutmata.

Uuesti saab Savisaar taotleda tema ametist kõrvaldamise põhjendatuse kontrollimist alles nelja kuu pärast.

Eeluurimiskohtunik asus seisukohale, et kahtlustatava Edgar Savisaare kõrvaldamine kriminaalmenetluse ajaks Tallinna linnapea ametikohalt on jätkuvalt põhjendatud, kuna on küllaldane alus arvata, et kahtlustatav võib Tallinna linnapea ametikohal edasi töötades asuda mõjutama tema alluvuses töötavaid ja temast tööalaselt sõltuvaid isikuid, kes on kriminaalasjas tunnistajad.

Andmata hinnangut kriminaalasjas kogutud tõenditele ja tegemata otsust isiku süüküsimuses, nentis kohus, et kontrollides kriminaalasja materjale on käesoleval hetkel tegemist piisavalt põhistatud kuriteokahtlusega.

Kohus asus seisukohale, et kahtlustatava ametist kõrvaldamine on ka käesolevas menetlusetapis jätkuvalt põhjendatud ja proportsionaalne.

Edgar Savisaare kaitsja vandeadvokaat Oliver Nääs kinnitas, et kaitsjate seisukohalt on Edgar Savisaare ametist kõrvaldamise meetme jätkuv kasutamine põhjendamatu. Kaitsepolitseiametil on tema sõnul olnud võimalik kõik tunnistajad üle kuulata ning seda on kohtumääruse kohaselt ka tehtud.

«Arvestades, et ka uurijale valeütluste andmine on kriminaalkorras karistatav, peaks tunnistajate ütlused olema tänaseks piisavalt kindlustatud. Kohus aga leidis, et tunnistajate puhul tekib tõend alles pärast kohtus ütluste andmist,» märkis Nääs ja lisas: «Ühtlase õiguspraktika seisukohalt jääb silma, et Tallinna Sadama kriminaalasjas tühistati pärast tunnistajate ülekuulamist kahtlustatavatele kohaldatud tõkendid, käesolevas asjas aga mitte.» 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles