Tehniline prohmakas seab liiklusseaduse jõustumise küsimärgi alla

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljude sõiduõpetajate kinnitusel pole mitmed uue liiklusseaduse nõuded neile siiani arusaadavad.
Paljude sõiduõpetajate kinnitusel pole mitmed uue liiklusseaduse nõuded neile siiani arusaadavad. Foto: Elmo Riig / Sakala

Õiguskantsler Indrek Tederi hinnangul võis riigikogu eile liiklusseaduse jõustumist poole aasta võrra edasi lükates teha tehnilise apsaka, mille tagajärjel võib seadus kehtima hakata ikkagi 1. jaanuarist. Riigikogu teatel sõltub kõik praegu presidendi otsusest.

Nimelt jõudis Teder arusaamisele, et nüüdne muudatus, mis lükkaks liiklusseaduse jõustumise kuue kuu võrra edasi, jõustub ise alles järgmise aasta 1. juulil ning seega jõustuks uus liiklusseadus siiski varasema kava järgi 1. jaanuarist.

Õiguskantsleri avalike suhete nõunik Jaana Padrik rääkis Postimees.ee´le, et asjassepuutuvad ametkonnad peavad nüüd analüüsima, kuidas tekkinud segadust lahendada. Õiguskantsler ei ole praeguse hetke seisuga viidanud otsesele põhiseadusvastuolule, kuid õigusselguse seisukohalt on Padriku sõnul tegemist kahetsusväärse segadusega.

«Selge on see, et seadusandja poolt vastuvõetut ei saa keegi teine hakata parandama, seda saab teha ainult parlament ise. Samuti on oma arvamus öelda presidendil, kelle otsustada on seaduse väljakuulutamine,» rääkis Padrik.

Riigikogu majanduskomisjoni esimehe Urmas Klaasi sõnul pole riigikogu õiguskantslerilt ametlikku kirja saanud. Klaas rõhutas, et riigikogu võttis eilsel istungil 90 poolthäälega üksmeelselt vastu otsuse, et liiklusseaduse jõustumine lükkub pool aastat edasi.

«Poliitiline tahe on üksmeelne. Kui nüüd selgub, et riigikogu kantselei juristid on teinud selle tahte vormistamisel tehnilise apsaka, siis tuleb see ära parandada,» märkis Klaas. Tema sõnul peavad juristid kõigepealt omavahel arutama ja selgeks saama, kas see apsakas ikkagi on seal või ei ole.

Riigikogu põhiseaduskomisjoni esimees Väino Linde kinnitas Postimees.ee´le, et õigustehniliselt võib tema hinnangul tõepoolest liiklusseaduse muutmise seaduse eelnõust välja lugeda, et muudatus ise hakkab kehtima alles 1. juulist.

Riigikogu pressitalituse teatel on seadusemuudatused saadetud presidendile allkirjastamiseks ja väljakuulutamiseks ning presidendi otsusest sõltub, millised on riigikogu järgnevad tegevused võimaliku probleemi lahendamisel.

Presidendi õigusnõunik Ülle Madise ütles Postimees.ee’le, et presidendi kantselei on seaduse jõustumissätete küsimusega kursis.

Madise sõnul tehakse seaduse õiguslik analüüs paari lähema päeva jooksul ning otsuse seaduse väljakuulutamise või tagasilükkamise kohta teeb president.

Kui president otsustab eelnõu riigikokku tagasi saata, siis tuleb Linde sõnul ilmselt kiiremas korras kokku kutsuda erakorraline istung.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles