Ekspert: muudatused toimuvad konservatiivsete ja valitsuskriitiliste valijate seas (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Voog
Aivar Voog Foto: Jaanus Lensment / Postimees

Uuringufirma TNS Emor uuringujuhi Aivar Voogi sõnul leiavad muudatused erakondade reitingutest leiavad aset peamiselt konservatiivse maailmavaate segmendis ning valitsuskriitiliste valijate seas.

Voog ütles BNSile, et erakondadele reitingud on viimastel kuudel olnud üldiselt stabiilsed ning ainus segment, kus toetus ümber jaguneb, on konservatiivne valijaskond. «Kuna valitsus on teatud teemadel väga liberaalne, siis ei lähe see kokku konservatiivse valija soovidega,» sõnas Voog.

Tuues näiteks muudatused Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) ning Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) toetajaskonnas, sõnas Voog, et EKRE populaarsuse kasv on seotud eelkõige erakonna valitsuskriitilise positsiooniga.

«Kindlasti ei ole mingi osa elanikest rahul valitsuse tegevusega ning otsib seega poliitilist jõudu, kes kritiseerib valitsust,» sõnas Voog. «Konservatiivne valija eelistab sel juhul pigem valitsuskriitilist liini, mida esindab EKRE.»

EKRE on toetust kasvades võtnud toetust vähemaks ära IRL-ilt kuid samas konkureerib EKRE toetuse pärast ka teise valitsuskriitilise parteiga ehk Keskerakonnaga, sõnas Voog.

Samas sõnas Voog, et EKREl ei õnnestu valitsuskriitilises segmendis Keskerakonna arvelt enam toetust kasvatada. «Keskerakonna toetus on juba lähedane mitte-eestlaste osakaalule kodanikkonna seas,» sõnas Voog. Ta tõi esile, et kodanikkonna seas on venekeelseid elanikke 20 protsenti ning venekeelsete toetus Keskerakonnale on väga kõrge. «Isegi kui eestlastest valijate toetus Keskerakonnale langeb täielikult ära, siis venelased tagavad Keskerakonnale ikkagi 20 protsendilise toetuse,» sõnas ta.

EKRE eesmärk on mööduda Vabaerakonnast ja sotsidest

Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda (EKRE) rahuldab aseesimehe Martin Helme sõnul toetuse suurenemine kahe protsendipunkti võrra ning partei lähiaja eesmärk on Vabaerakonnast ja Sotsiaaldemokraatlikust Erakonnast mööduda.

«Uuring kinnitab seda trendi mis meil on olnud, et toimub vaikne aga kindel tõus, mis meid väga rahuldab,» ütles Helme BNS-ile. «Järgmine põhimõtteline eesmärk on minna mööda või püüda kinni need niiöelda keskmikud, ehk Vabaerakond ja sotsid ning arvan, et see meil lõpuks õnnestub ka. Meie jaoks on hea, et meil pole järske liikumisi, oleme rahul sellega, et meil on stabiilne toetus, mis meile annab märku, et need valijad, kes meile on tulnud, on rahul oma valikuga ja kuigi kergelt mujale ei vaata.»

Sotsid: opositsioon kasvatab populismiga oma populaarsust

Riigikogu sotsiaaldemokraatide fraktsiooni juhi Andres Anvelti sõnul kasutab opositsioon agaralt võimalust kasvatada populismi pealt oma populaarsust.

«See ei olegi ju mingi eripära, et mida pikemalt ollakse võimul, seda rohkem on opositsiooni võimalust oma reitingut parandada, sest opositsioon saab tegeleda populismiga, samal ajal kui võimuliidul tuleb rinda pista realismiga,» ütles Anvelt BNSile.

Tema sõnul on heaks näiteks oma tulemust üha parandav EKRE, kes pakub keerulises maailmas välja kiireid ja lihtsaid lahendusi, näiteks pagulaste küsimuses, kuid need ei ole tegelikult riigimehelikud ja ei toimi. «Rahvale lihtsus meeldib ja selle pealt nad oma toetajate arvu tõstavad,» ütles Anvelt.

Vabaerakond on Anvelti sõnul korjamas enda poole varasemaid IRL-i toetajaid. «Vabaerakonna poliitika, mis alguses oli veidi selgusetu ja maailmavaadet otsiv, on nüüd üha rohkem lähenenud IRL-i vaadetele,» rääkis Anvelt.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna peasekretäri Inara Luigase sõnul on sotsiaaldemokraatide reiting püsinud pikalt samal tasemel ning on ka praegu sarnane aastataguse valimistulemusega. «Seda hoolimata üldteada faktist, et valitsemisvastutuse kandmine ei pruugi hästi mõjuda ühegi erakonnareitingule,» märkis Luigas.

Tema sõnul kinnitab sotsiaaldemokraatide toetuse püsimine, et erakond on valitsuses suutnud oma valijate huve kaitsta ja usk SDE põhimõtete õigsusesse on jätkuv. «Jah, muidugi soovivad ka meie liikmed, et erakonna populaarsus ühiskonnas kasvaks ning selle nimel teeme ka iga päev tööd,» lisas Luigas.

Vabaerakond: äärmustevaba ja kriitiline hoiak vastab ühiskonna ootustele

Vabaerakonna esimehe Andres Herkeli sõnul kinnitab erakonna stabiilne reiting, mis on jaanuaris-veebruaris kasvanud 16 protsendile, erakonna äärmustevaba, kuid süsteemikriitilise poliitilise joone kattuvust ühiskonna tegelikke ootustega.

«Vabaerakond on saavutanud juba mitme kuu jooksul ühtlase taseme ja see teeb heameelt. Siiski pean küsitlustest hoopis olulisemaks seda, et meie enesepilt kattub päris hästi sellega, mida valijad ja eksperdid meist arvavad. Klassikalisel skaalal paikneme IRList liberaalsemal ja Reformierakonnas konservatiivsemal suunal, kuid samas on meie jaoks oluline süsteemikriitiline sõnum. See on soov ümber kujundada poliitika tegemise stiili, saavutada õiglasemalt toimiv demokraatia ning kodanikke ja kogukondi paremini kaasata,» ütles Herkel.

«Mõnes küsimuses oleme ootamatult kiirelt muutunud peamiseks tasakaalustavaks jõuks vastasseisule rõhuvate äärmuste vahel,» lisas ta.

Herkeli sõnul on üldiselt erakondade toetajaskond ja reitingud stabiliseerunud. Kui miski pisut selgusetuks jääb, siis tõik, et kui Turu-uuringute AS-i küsitlusega on nii Reformierakond kui peaminister oma toetusega selges languses, siis EMOR-i küsitlustulemus on administratsiooniparteile leebem.

Keskerakond: tihendame koostööd Vabaerakonna ja EKREga

Keskerakonna aseesimehe Jaanus Karilaiu sõnul näitab kahe opositsioonierakonna toetusnumbrite suurenemine rahva ootusi valitsuse muutmiseks ning ta lubas tihendada Keskerakonna koostööd Vabaerakonna ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonnaga (EKRE).

«Laias laastus pole jõujooned muutunud, opositsioonierakondade reiting on jätkuvalt väga tugev, mis näitab alternatiivi soovi praegusele valitsusele,» ütles Karilaid BNSile. «Keskerakonna kukkumine kolm protsenti jääb lubatud vea piiridesse.»

Karilaid toonitas, et opositsioonis olevad EKRE ja Vabaerakond on enda toetust kasvatanud. «See teeb mulle kui Keskerakonna juhatuse liikmele rõõmu. Arvan, et jätkame tihedamat koostööd opositsiooniga,» lausus Karilaid.

Reformierakonna toetus jõudis veebruaris Keskerakonnale järele

Veebruaris olid populaarseimad parteid Keskerakond ja Reformierakond, mõlema toetus oli võrdselt 22 protsenti, selgub BNSi tellitud TNS Emori erakondade toetuse uuringust.

Kui homme toimuksid riigikogu valimised, siis valiks Keskerakonda ja Reformierakonda võrdselt 22, Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda (SDE) ja Vabaerakonda võrdselt 16, Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda (EKRE) 13 ning Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuus protsenti küsitletutest.

Detsembris toetas Keskerakonda 25, Reformierakonda 21, SDEd 16, Vabaerakonda 15, EKREt 11 ja IRLi 6 protsenti valijatest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles