Kross: Savisaar keeras ajalehed ümber sõrme

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar
Edgar Savisaar Foto: Priit Simson

Luureekspert Eerik-Niiles Krossi sõnul tegelevad tänased ajalehed tänu Edgar Savisaare manipuleerimisoskustele nn mõjuagendi-teema teisejärguliste tahkudega, mitte põhiküsimusega.

«Tänased lehelood näitavad, et Savisaar on väga osav infoga manipuleerija. Ma ei saa aru, miks me räägime nüüd sellest põhiliselt, kas on mingi raport, kas, mis ja kuidas lekkis. See ei ole üldse põhiküsimus,» ütles Kross Postimees.ee’le.

«Põhiküsimus on see, et Savisaar on küsinud ja saanud Venemaalt raha. Sellest tuleb rääkida.»

Tema sõnul pole keegi teemaga kursis olevatelt isikutelt justkui uurinud, kes lõpuks ikkagi raha küsis - kas see oli Savisaar ise, Keskerakond või Jüri Vilmsi sihtasutus - ja kas, kes ja kuhu raha maksis.

«Sellest tuleb rääkida. Seda me ju ei tea. Fookus on täiesti paigast ära.»

Tema sõnul sõltub vastustest taolistele küsimustele ka vastus sellele, kas Savisaar on mõjuagent või mitte.

«Kui tõepoolest on tõendatud, et Savisaar on saanud Keskerakonna valimiskampaania jaoks raha, siis tuleb küsida, mida selle raha eest vastu on lubatud,» rääkis Kross.

Ta nõustus, et Edgar Savisaar ei pruugi tõenäoliselt neile küsimustele sisuliselt vastata. «Aga siis võiks väita, et mõjuagendiks olemise kahtlustus omab teatavat alust.»

Samas märkis Kross, et kindlasti ei ole kuskil dokumenti, kus on üheselt kirjas, et Edgar Savisaar on värvatud mõjuagendiks.

Kross ei pidanud õigeks siinkohal kapo suunas näpuviibutamist, nagu nad olevat lasknud meediasse lekkida poolikul või ebakindlal infol.

«Kapo ülesanne on informeerida riigi juhtkonda ohtudest julgeolekule, mitte lekkida ajalehte. Ma ausalt öeldes arvan, et kapo ei ole ise midagi lekitanud,» rääkis luureekspert.

«Kui neil on olemas informatsioon, mida on ka Savisaar kinnitanud, et Venemaalt on raha küsitud ja ka saadud, kas see siis ei ole piisavalt konkreetne?» küsis Kross vastu.

Ta märkis, et praegu on saanud Venemaa mõjuagendiks olemise teemast justkui osa Savisaare valimiskampaaniast, pealegi reklaamirahasid kulutamata.

Kross märkis, et venesõbralikkus ei lähe ju Savisaare senise poliitikaga vastuollu.

«Teiseks on nüüd informeeritud kõiki inimesi Eestis, et Savisaare abil ehitatakse vene kirikut. See on ju väga efektselt meile kõigile serveeritud,» viitas ta venekeelsele valijaskonnale.

Postimehe andmetel hoiatas kapo kuskil kuu aja eest Eesti tipp-poliitikuid, et Keskerakonna esimees Edgar Savisaar küsis Kremlile lähedal seisvatelt isikutelt 3 miljonit eurot - pool oli mõeldud Lasnamäe õigeusu kiriku ehitamiseks ning teine tema partei rahastamiseks. Viimane tehing siiski tõkestati.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles