Keskerakonna keskkontor sai lahingus Ida-Virumaa nimel lüüa (1)

Madis Vaikmaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonnale uue esimehe valimine Tallinnas Tondiraba jäähallis.
Keskerakonnale uue esimehe valimine Tallinnas Tondiraba jäähallis. Foto: Liis Treimann

Keskerakonna esimehevalimiste järel on kätte jõudnud aeg klaarida arveid kaotanud kandidaadi toetajatega. Seni on erakondlikus kodusõjas punkte noppinud mõlemad pooled.

Kolmapäeva õhtul toimus Keskerakonna Ida-Virumaa piirkonna koosolek. Kogunemise eesmärk oli lihtne – valida piirkonnale juht. Pealtnäha lihtne oli ka valik - kas jätkata 2011. aastast piirkonda juhtinud Eevi Paasmäe eestvedamisel või tuua sisse värsket verd riigikogulase Martin Repinski abil.

Aga nagu elus ikka, lisanduvad lihtsale valikule lähemal vaatlusel halltoonid. Keskerakonna peasekretäri Priit Toobali sõnul on Paasmäe väljavahetamise soovi taga kehvad tulemused. «Oleme Ida-Virumaal võimul suurtes linnades ja Vaivaras, mujal oleme positsioone kaotanud. Ja ma arvan, et selle kohta ei saa öelda, et see on hea töö olnud,» ütles Toobal.

Piirkonna juhtidel lasub aga suur vastutus, sest nende juhtimisel minnakse vastu kohalikele valimistele järgmise aasta sügisel. «Kui piirkond pole arenenud või kasvanud ning kohalikes omavalitsustes on kaotatud positsioone, siis on mõistlik juht välja vahetada,» ütles Toobal.

Kolmapäeval kümnehäälelise edumaaga Ida-Virumaa piirkonna juhiks jäänud Paasmäe näeb asju veidi teises valguses. «Erakonna põhikirjas on öeldud, et konverentsil juht valitakse, mitte ei vahetata välja. Aga segamini ajamine on mõistetav, tal on praegu pingelised ajad,» ütles Paasmäe ja lisas «Priit tahtis vahetada, rahvas tahtis valida. Ja nii läks.»

Kas Paasmäe väljavahetamise soovi taga võib olla keskkontori soov tasalülitada neid, kes erakonna juhi ametisse Savisaare asemel Simsonit soovisid? «Kui seda, ütleme siis, et joonist vaadata, siis nii ta kipub välja nägema küll,» ütles Paasmäe.

Keskerakonna riigikogu fraktsiooni esimehe Kadri Simsoni sõnul on Eevi Paasmäe vedanud erakonna tööd alates 1994 aastast, kuid nüüd taheti ta välja vahetada Martin Repinski vastu. «Repinski kasuks tulid kõnelema nii Edgar Savisaar kui ka Yana Toom, aga Paasmäe võitis häältega 72:62. Ilmselt ei tulnud Repinskile kasuks fakt, et 2013 arvati ta Savisaare ettepanekul Keskerakonnast välja, kuna ta keeldus kohalikel valimistel Keskerakonna nimekirjas kandideerimast.»

27st juhist on valitud alles kuus

Keskerakonnas valitakse igal aastal uuesti 27 piirkonna esimehed ja juhatused. 2016. aastal peavad koosolekud toimuma 1. veebruarist kuni 31.märtsini. Seni on toimunud Võrumaa, Pärnu linna, Narva linna, Pärnumaa, Ida-Virumaa ja Järvamaa piirkonna aastakoosolekud. Täna õhtul on ees Tartu piirkonna valimised.

Kadri Simsoni sõnul on praeguseks vahetunud vaid Narva piirkonna esimees ja ülejäänud 5 esimeest valiti tagasi vaatamata sellele, et Keskerakonna kongressil ei toetanud nad esimehena Edgar Savisaart. Väärib märkimist, et Võrumaal püüdis piirkonna esimehe Anneli Otti vastu kandideerida Keskerakonna büroo töötaja Toomas Paur, kes siiski kaotas häältega 98:54.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles