Hiiumaa Eiffel püsib vastuseisust hoolimata

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrgessaare valda Reigisse hiidlase Jaan Alliksoo ehitatud Pariisi kuulsa Eiffeli torni vähendatud koopia on Hiiumaa kõrgemaid rajatisi, jäädes siiski alla tuletornidele.
Kõrgessaare valda Reigisse hiidlase Jaan Alliksoo ehitatud Pariisi kuulsa Eiffeli torni vähendatud koopia on Hiiumaa kõrgemaid rajatisi, jäädes siiski alla tuletornidele. Foto: Hiiu Leht

Ettevõtliku hiidlase ehitatud torn Hiiumaal on kujunenud turismimagnetiks, mida käis suve jooksul uudistamas ligi 25 000 inimest. Kuna Hiiumaa Eiffeliks ristitud ehitis on püstitatud ilma igasuguse kooskõlastuseta, on selle tulevik lahtine.


Kuigi suvine puhkusteaeg on läbi, sõidab torni ehitanud Jaan Alliksoo sõnul veel praegugi nädalavahetustel ehitist uudistama ligi 20 autot päevas. Vaatamisväärsus ei ole aga ehitusseadusega kooskõlla viidud, mistõttu soovib Kõrgessaare vald selle kui ebaseadusliku ja ohtliku ehitise lammutamist hiljemalt järgmiseks nädalaks.


Tõestamaks torni ohutust ja vastupidavust, viis Alliksoo möödunud laupäeval läbi koormuskatse. Mees taris koos paari sõbraga 20 kilogrammi kaaluvad liivakotid torni ning see pidas 1200-kilogrammisele raskusele kindlalt vastu.


Tugevam kui varem


Alliksoo sõnul ei saa raskuse eemaldades keegi väita, et 31,4 meetri kõrgune torn tühjalt iseenda raskuse all kokku vajuks, sest külgsuunas hoiavad teda kindlalt terastrossid. Need on maasse valatud kuupmeetriste raudbetoonankrute küljes.
Tallinna Tehnikaülikooli professor Karl Õiger käis suvel torniga tutvumas ning pidas seda varisemis- ja eluohtlikuks.


«Eksperdid laitsid torni maha ja ütlesid, et see võib iga hetk kokku kukkuda,» rääkis Alliksoo. «Mina seda ei usu.»


Torni rajaja Alliksoo sõnul tõid eksperdid miinusena välja kehva materjali. Samuti soovitatakse eksperthinnangus torni vundamenti ja konstruktsiooni tugevdada. Seda pole aga praegust torni lammutamata võimalik teha. Mehel sellist plaani hetkel pole.


«Ekspertiis tehti kui ühiskondlikule rajatisele, mis peab tuhandeid turiste vastu pidama,» ütles Alliksoo. «Tegelikult ehitasin selle ju ainult oma tarbeks ja võõrastel on ülesminek rangelt keelatud.»


Alliksoo väitel on ta terve suve torni tugevdamisega vaeva näinud. «Panin juurde hulgaliselt ühendusplaate, naelu ja diagonaaltugesid,» rääkis ta. «Samuti sai pandud emapuu torni keskele.»


Mehe sõnul on ehitis sellisena kindlasti tunduvalt kindlam kui ekspertiisi tegemise ajal.
«Kui just ei tule orkaani või tornaadot, siis looduslikke vaenlasi tal ei ole,» rääkis Alliksoo. «Kui see enne pidas vabalt vastu tuulele 33 m/s, siis praegu kindlasti tunduvalt enam. Lähema kümne aasta jooksul on ainuke vaenlane inimene.»


Torni rajaja on veendunud, et vallavalitsusega ta kokkuleppele ei jõua.


Kõrgessaare vallavanem Jaanus Valk rõhutas, et tegemist ei ole valla ja Alliksoo vastasseisuga. «Meie heast tahtest jääb üksi väheks. Vald peab ikkagi seadusi järgima,» lisas ta.


Esimene tähtaeg ehitise seadusega kooskõlla viimiseks või maha võtmiseks oli 1. juuni, ent vald andis kuni 30. septembrini pikendust. «Pikendus anti selleks, et ta (Jaan Alliksoo – toim) leiaks inseneri, kes lähtuvalt ekspertarvamustest midagi ette võtaks,» rääkis Valk. «Kuna asi on väljaspool igasugust ehitustava, siis ei julge ilmselt ükski insener sekkuda.»


Valla käed lühikesed


Valk rõhutas, et valla käed on lühikesed ja vallal ei ole ühtegi seaduslikku võimalust torni sellises olukorras seadustada. Ka ei olevat Alliksoo ühtegi sellekohast taotlust esitanud.


Vallavanema sõnul omavalitsus buldooseriga ehitise kallale ei lähe, kuid mõjutusvahendeid on teisigi. Näiteks tõi Valk tehnilise järelevalve ameti, mis võib Alliksood trahvida.


Valgu hinnangul ei ole koostöö Kõrgessaare valla ja Alliksoo vahel olnud just kuigi viljakas. «Meile ei ole ta oma tegevusest teada andnud,» rääkis ta.


Vallavanem ei nõustunud ka Alliksoo väitega, justkui oleks torn külastajatele ronimiseks suletud.

Ehitise püstitamise reeglid

•    Ehitamiseks peab olema ehitusluba, mis on ühtlasi kohaliku omavalitsuse (KOV) nõusolek.
•    KOVil on õigus nõuda ehitise ohutusest lähtuvalt enne ehitusloa väljastamist ehitusprojekti.
•    Elule või tervisele ohtliku ehitise omanik peab sellise kas viima nõuetele vastavusse või lammutama.
•    Õigusliku aluseta ehitatud ehitise omanik peab sellise ehitise lammutama määratud tähtpäevaks.
•    Kui ehitis määratud tähtpäevaks ei vasta ehitisele esitatavatele nõuetele või seda ei lammutata, korraldab ehitise nõuetele vastavusse viimise või lammutamise KOV.


Allikas: ehitusseadus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles